Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Räddades från skroten på 80-talet – har nu sålts på Blocket

Saabens 70-åriga historia innehåller många vändningar

Först köptes bilen som en lottovinst av Norrköpings scoutkår. Långt senare, i mitten på 80-talet, räddas den från skroten efter 20 år – med en björk växandes genom golvet.
Nu har Saab 92:an, med en härlig historia som sträcker sig tillbaka till 1950, bytt ägare igen, via Blocket.

En helt ny bil doftar gott. De har moderna infotainmentsystem och skärmar som storleksmässigt nästan hade funkat i ett vardagsrum.

Men en bil många år på nacken bär inte sällan på en riktigt härlig historia som inte riktigt går att mäta i pengar. Det gäller inte minst den Saab 92 De Luxe årsmodell 1950 som nyss såldes vidare på Blocket.

Själva annonsen hörde inte till vanligheten. Den berättade i detalj om de 70 år som bilen funnits på svensk mark.

”Det är personen som jag köpte bilen av som har berättat det och jag har skrivit ner en liten historia kring bilen. De gubbarna är nu tyvärr bortgångna”, skriver säljaren Mats Westerman i ett mejl till Bytbil.

Bilen i fråga köptes in den 13 mars 1951 av Norrköpings Scoutkår. Inte för att användas av kåren, utan som en lottovinst. Exakt fyra månader senare vinner en snickare bilen och använder den i 3,5 år innan den byts in hos en bilhandlare.

Sedan hinner Saab 92:an, med chassinummer 1638, byta ägare tre gånger till innan den hamnade på skroten. Där fick den ligga i över 20 år och enligt Mats var den då, i mitten på 80-talet, i bedrövligt skick. Bland annat ska det ha växt en björk genom golvet på bilen.

”Det saknades en hel del delar och bilen var rostig och bulig. Exakt vad som saknades är svårt att veta”, skriver Mats till Bytbil.

Därefter togs den omhand av en ny ägare i Skänninge, Östergötland. Den nya ägare var god vän med en duktig plåtslagare som var skyldig honom en tjänst. Därför fick denne i uppdrag att renovera karossen och lackera bilen. Samtidigt samlade den nya ägaren på sig de delar som saknades eller för att byta ut de som var i för dåligt skick.

Sedan fick bilen en helt ny originalinredning och ett nytt innertak syddes upp i Boxholm. Instrumentbrädan fick renoveras i Leksand samtidigt samtidigt som motor och växellåda byttes ut. Men renoveringsprojektet tog tid och den nya ägaren hann inte riktigt med att färdigställa Saaben. Nu är vi framme på mitten av 2010-talet.

Turligt nog hade den dåvarande ägaren en god vän som han kört rally ihop med. Han tar därför över bilen i augusti 2016 och tar med den till Västerås. Där får Saaben ett nytt kylsystem, bromssystem, elsystem och alla karosseridetaljer. De delar som monteras är antingen nya eller renoverade.

Året därpå, när det gått hela 53 år sedan bilen skrotades, fylls alla vätskor på, ett nytt batteri monteras och Saaben startar på första försöket. Den våren utförs en kontrollbesiktning utan anmärkning och senare på hösten köper Mats Westerman i Knivsta bilen.

Och nu, för bara någon vecka sedan, sålde han alltså den Saaben som minst sagt gått igenom mycket på Blocket.

”Det känns väldigt konstigt, när jag hittade denna bil hade jag letat i många år efter ett renoveringsobjekt eller en bil i fint skick”, skriver Mats.

Det var kanske inte det dyraste eller mest kraftfulla bilobjektet i Blockets historia. Men det är ett härligt exempel på hur en svensk bils historia kan formas genom årtiondena – med flera olika ägare på flera olika platser i landet.

Att det finns fler historier som denna, som är värda att berätta, är Mats Westerman övertygad om.

”Det finns det säkert!”, skriver han avslutningsvis i sitt mejl.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com