Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörd: VW Tiguan – ett väldresserat dragdjur

Gata eller terräng – valet är ditt.

Gata eller terräng – valet är ditt. Som enda bil i sitt segment erbjuds Volkswagen Tiguan i två olika utföranden beroende på om du främst siktar på att köra på asfalt eller i salladen. Nu kommer ett generationsskifte och då är det nya motorer och modern teknik som gäller.

För fyra år sedan visade Volkswagen en bil som var blandade en ”Tiger och en Leguan” – en bil som låg i gränslandet mellan crossover och stadsjeep. Tiguanen blev populär , rönte säljframgångar världen över och är faktiskt Volkswagens fjärde bäst säljande modell (efter Golf, Passat och Polo). Nu 2011 har bilen genomgått ett generationsskifte och uppdateringen har resulterat i att Tiguanen dels har fått ta del av det nya formspråket, men även begåvats med ett rejält teknikpaket.

Precis som innan kommer minisuven att erbjudas i två utföranden. Antingen Sport&Style – för de som gillar en lite mer högbyggd bil för stadsdjungeln, eller Track&Field för de som har lite mer att göra utanför tillrättalagda motorvägsfiler. Den stora skillnaden mellan de båda modellerna är bilens front. Offroad-alternativet har en spetsigare nos, hasplåt och klarar av lutningar på upp till 28 grader. Sport&Style Tiguanen saknar skyddsplåten och den sportigare nosen klarar 18 grader. Markfrigången är det dock ingen skillnad på – 195 millimeter. Fronten har i båda fallen fått VW:s nya DNA och passar nu utseendemässigt in i den uppdaterade modellfamiljen.

Nyheter med generationsskiftet hittar man också under motorhuven där Tiguan fått ta del av tre nya TSI-motorer. Alla är turboladdade fyrcylindriga historier och har jämfört med tidigare generation fått mer effekt, men mindre koldioxidutsläpp. Effekten ligger på 160, 170 eller 211 hästkrafter, Under provkörningen rattade vi den kraftigare TSI 211 som med lätthet tog oss upp i 200 knyck på Autobahn samt brant grusväg i de österrikiska alperna. Motorn är klart uppfriskande och under resans sträckning över olika vägförhållanden känns det som att man har tillräckligt med effekt till förfogande.

Imponerande är att trots bilens relativt höga höjd – var vindbruset inte särskilt anmärkningsvärt i höga hastigheter. Vid kurvtagning beter sig även Tiguan självsäkert och ”rullar” minimalt. Dock märks det ibland att bilen har en relativt kort hjulbas, vilket gör att bilen kan bli lite struttig om man ställer in fjädringen i sport-läge.

Något som även är otroligt positivt är att man nu kan välja och vraka mellan ett batteri av säkerhets- och förarhjälpssystem. Trötthetsvarnare som påminner föraren om att det är dags för rast, Lane Assist som på ett övertygande sätt håller bilen i samma körfält, parkeringshjälpen Park Assist 2.0, backkamera och elektronisk diffbroms.

För de som vill ha en bra dragare är Tiguan faktiskt ett riktigt bra alternativ. Trots att bilen är så pass nätt är dragvikten angiven till 2,2 ton (Sport&Style) samt 2,5 ton (Track&Field) – vilket är en bra bit mer än vad konkurrenterna erbjuder.

Priset för nya Tiguan börjar på 249 900 kronor och är detsamma oavsett om det är terräng – eller Autobahnversionen man traktar efter.

Tiguan-alternativ
Bensin
TSI 160
– Cylindervolym 1,4-liter
– Hästkrafter: 160
– Bränsleförbrukning 0,76 l/mil (manuell)
– CO2-utsläpp: 178 g/km (manuell)
– Pris: 249 900 kr

TSI 180
– Cylindervolym 2,0-liter
– Hästkrafter: 180
– Bränsleförbrukning 0,85 l/mil (manuell), 0,86 l/mil (DSG)
– CO2-utsläpp: 199 g/km (manuell+DSG)
– Pris: 284 900 kr (manuell), 299 400 kr (DSG)

TSI 211
– Cylindervolym 2,0-liter
– Hästkrafter: 211
– Bränsleförbrukning 0,85 l/mil (manuell), 0,86 l/mil (DSG)
– CO2-utsläpp: 199 g/km (manuell+DSG)
– Pris: 304 900 kr (manuell), 319 400 kr

Diesel
TDI 140 BlueMotion Technology
– Cylindervolym 2,0-liter
– Hästkrafter: 140
– Bränsleförbrukning 0,58 l/mil (manuell), 0,6 l/mil (DSG)
– CO2-utsläpp: 150 g/km (manuell), 158 g/km (DSG)
– Pris: 299 900 kr (manuell), 314 400 (DSG)

TDI 170
– Cylindervolym 2,0-liter
– Hästkrafter: 170
– Bränsleförbrukning 0,6 l/mil (manuell)
– CO2-utsläpp: 158 g/km (manuell)
– Pris: 324 900 kr (manuell)

Felix Björklund
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com