Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörd: Stels ATV på Rysk Crossbana

Ryssarnas bästsäljande ATV vinner över vår reporter.

I Rysslands kladdigaste lera provkör vår reporter Stels ATV. Nu funderar han på hur han ska motivera ett köp.

I går skrev vi om Rysslands största tillverkare av ATV-fordon. I dag är det upp till bevis, vi ska provköra Stels produkter och se vad de går för.

Som total nybörjare fick jag två timmars mycket nödvändig utbildning på en terrängbana i Uppland innan resan till Ryssland. Nu står vi på en allround-crossbana i ett före detta grustag 35 km utanför Moskva.

Torbjörn Lundgren

Den förvirrade längst till höger, det är vår man.

Mina två kollegor Pär och Stefan hoppar snabbt upp på varsin ATV och drar iväg som en avlöning. Snart far de runt den 2,5 km långa terrängbanan och jag smyger runt i avsevärt lugnare tempo.

För en nybörjare är det egentligen ganska lätt att köra en Stels ATV. Foten på bromsen, tryck på startknappen och lägg i växeln med den automatlådelika växelväljaren. 4H eller 4L, hög- eller lågväxel. Det blir låg, här på terrängbanan. Gasar gör man med tummen, bromsar gör man med de båda bromshandtagen på styret eller med fotbromsen. Enkelt.

Redan när jag ”utbildades” av Dealys tekniker i Uppland slogs jag av två saker: 1) Vad den går! Och 2) Vad den tar sig fram!

Samma här i Ryssland. Jag kör först den mindre 650:an vars hela namn är Stels 650 Guepard ST och ger 52 hk. Det är rätt mycket för ett fordon på 410 kg. Det finns två vassare maskiner: 800 Guepard Touring med 68 hk och värstingen 850 Guepard Trophy PRO med 70 hk. Alla har vinsch och dragkula som standard, de två starkare har styrservo. Väldigt användbart, har jag lärt mig nu. Motorerna är tvåcylindriga i V-form och fyrtaktare.

En annan sak som slår en är att ryssarna byggt rejält. Allt verkar gediget och skrammelfritt. ”De känns väldigt rejäla”, bekräftar Pär som heter Lidgren i efternamn och chefar över en ATV-tidning. ”850-kubikaren går väldigt bra”, fortsätter han. ”En riktigt stark motor.”

Han får medhåll av sin kollega Stefan Sund som även han är chefredaktör på en ATV-tidning. De båda far runt flera timmar medan jag nöjer mig efter ett par timmars körning. Visst är förbaskat kul och mitt enda problem är att jag inte kan komma på något rationellt skäl att köpa en. Men man kanske ändå skulle…

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com