Redaktionen tipsar

Professorn: Så mycket ska bensinen höjas

Klimatprofessorn Michael Tjernström vill stoppa flygskam - men höja bensinen

Klimatprofessorn Michael Tjernströms sommarprat har väckt stor uppmärksamhet. Meteorologen kräver höjt bensinpris med 5 kr per liter – men tycker att flygskam är onödigt. – Protestropen mot en för hög bensinskatt är från ett klimatperspektiv helt obegripligt. Att vissa politiker tycks lyssna på detta är ren och skär populism, säger han.

Michael Tjernström, klimatforskare och meteorologiprofessor vid Stockholms universitet, är en av Sveriges främsta experter på klimatförändringar. Få svenskar har sett effekterna av klimatförändringarna på så nära håll då han gjort flera expeditioner till Arktis ombord på isbrytaren Oden.

Enligt honom är det ingen som helst tvekan att människan håller på att förändra klimatet radikalt. Hans uppfattning är att det redan kan vara försent att uppfylla målen i Parisavtalet.

Eftersom koldioxidutsläppen fortsätter att öka kan det, enligt professorn, bli svårt att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader eller två grader som är två av målen med avtalen. Men klimatförändringarna går ändå att bromsa och förändringarna är inte galopperande.

Flygskam är onödigt, anser han, då flyget endast står för en liten del av utsläppen globalt.

– Transporter står för en knapp femtedel av jordens utsläpp, flygtrafiken för mindre än tre procent. En spott i havet, säger han.

Däremot vill klimatprofessorn se ett mycket högre bensinpris i Sverige, även om kritiker kan anföra att den klimateffekten är ännu mindre globalt.

– Protestropen mot en för hög bensinskatt är ur ett klimatperspektiv helt obegripliga. Att vissa politiker tycks lyssna på detta är ren och skär populism. Höj bensinskatten med fem kronor och använd pengarna till att verkligen underlätta livet på glesbygden där bilen faktiskt ofta är den enda fungerande möjligheten.

HÄR KAN DU HÖRA MICHAEL TJERNSTRÖMS SOMMARPRAT

Michael Tjernström säger att de som kör mest är de som bor i Stockholm som borde kunna åka kollektivt, och att de som vill köra bil bör byta till elbil.

Under den senaste veckan har bensinpriset fallit tillbaka kraftigt och en liter bensin kostar omkring 15 kr på de flesta stationer. Med Michael Tjernströms höjning skulle priset för en liter hamna omkring 20 kr.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com