Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Polska Izera presenterar två elbilar skapta för familjen

Nationens första bilmärke siktar på att vara prisvärt och säkert

Polen ger sig in i det europeiska bilracet.
Det nya bilmärket Izera ska producera konkurrenskraftiga, familjevänliga elbilar.
Två prototypmodeller gör nu entré: Suven Z100 och halvkombin T100.

Länge har polen varit en av de största bilproducenterna på vår kontinent. Men först nu kommer nationens första egna bilmärke: Izera.

Märket är skapat av Electromobility Poland, vilket är ett samarbete mellan den polska staten och fyra polska energibolag. Ambitionen är att producera familjevänliga elbilar som alla ska ha råd med. Samtidigt ska de möta den egna befolkningens krav och önskemål.

Tidigare i veckan presenterade så Izera sina två första prototypmodeller. Det rör sig då om suven Z100 och halvkombin T100. Två batterikapaciteter ska finnas tillgängliga, med en maximal räckvidd på omkring 400 km. 0-100 km/h avverkas på under åtta sekunder. Men det är snabbladdningssiffrorna som imponerar mest. 0-80 procent ska kunna laddas upp på 30 minuter.

Bilarnas säkerhet har prioriterats av Electromobility Poland. Båda modellerna kommer utrustade med kollisionsvarnare, frihållningsassistent och trafikskyltsigenkänning i förarassistantsystemet.

Tanken är att tillverkningen av Z100 och T100 ska börja om tre år. Redan nästa år byggs den första fabriken för polackernas första bilmärke.

Elltomelbil rapporterar att bilarna först ska byggas på en plattform inköpt från en tredjepart. Detta för att snabba på processen. Källor säger att det kan bli Volkswagens MEB-plattform, men även Toyota och Hyundai är potentiella plattformsleverantörer för Izera.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com