Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Paris förbjuder bilar under en dag

65 mil stängs av för all biltrafik

Den 25 september kan du glömma att köra bil i Paris. Stadskärnan stängs av för all biltrafik under sju timmar.

Att försöka köra bil genom den franska huvudstaden kan vara en utmaning, om det så är de milslånga köerna på ringlederna eller det fantastiska kaos som råder runt Triumfbågen på Place de l’Etoile. Om inte franska bönder ställt sina traktorer i vägen, förstås, för då går det inte att komma fram över huvud taget.

Myndigheterna gör det inte lättare för bilisterna. Sedan i somras är bilar registrerade före 1997 förbjudna från stadskärnan. Av miljöskäl, enligt den socialistiska borgmästaren Anne Hidalgo. Förra året hölls en bilfri dag i stadskärnan.

I år ska den bilfria dagen omfatta en stor del av staden. Totalt stängs 650 km av vägnätet av från all biltrafik, inklusive elbilar och andra supermiljöbilar. Skälet ska vara att staden vill övertyga sina invånare att ge upp drömmen om bilägande och i stället välja andra transportsätt.

I stället för bilar ska stadens gator fyllas av gatustånd, parader, musik och diverse barnaktiviteter. Invånarna uppmuntras att ta med sig lunchlådan it på gatan och picknicka i staden.

Bilförbudet träder i kraft mellan klockan 11 på förmiddagen och klockan 6 på kvällen söndagen den 25 septemer. Undantag görs endast för boende i den bilfria zonen, för taxt och för stadsbussar och då med en hastighetsbegränsning på 20 km/h.

Foto: Wikimedia Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com