Redaktionen tipsar

Okända ödet för Tjock-Steffes Ferrari

Nu sänds dokumentären i TV4

Det kan vara en av världens mest omtalade bilkrascher.
Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson kraschade med sin Ferrari Enzo i hög hastighet och klöv den i två delar.
Nu har TV4 visat första delen i en dokumentär om Tjock-Steffe, men hans sportbil är värd en egen historia. Den kluvna bilen räddades nämligen och körs idag omkring i USA.

Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson pekades ut som ledare för Uppsalamaffian under 1990-talet. 1994 dömdes Stefan Eriksson till ett långt fängelsestraff, bland annat för misshandel, olaga frihetsberövande och flera grova bedrägerier.
I går visade TV4 första delen i en välgjord dokumentär om Tjock-Steffe, där tittarna fick veta mer om hans lyxliv i Los Angeles – och den omtalade bilkraschen.

2006 blev Stefan Eriksson ”Fat Steve” med hela världen när han kraschade sin importerade Ferrari Enzo på Pacific Coast Highway i Malibu Kalifornien.
Tjock-Steffe dömdes till tre års fängelse, bland annat för kraschen men också för olaga vapeninnehav.

När han några år senare ställde upp för en intervju med tidningen KIT sa han:
– Jag körde inte i några 260. Det var minst 340. Det körde jag var och varannan dag på den där vägen. Det var inget konstigt med det. Att jag krockade just den dagen berodde inte på någon rattfylla, utan på att jag bytt däck på bilen. De fungerade inte som de skulle, det blev samma effekt som om fjädringen skulle gått av där bak. Bakhjulen släppte helt enkelt.

Det var bara mos kvar av hans Ferrari Enzo, som bara hade gått 250 mil. Men bilen i den klassiska röda färgen togs tillvara efter smällen och ett mycket omfattande renoveringsarbete inleddes.
Utöver nya originaldelar och svart lack utrustades den även med backkamera och navigationssystem – två funktioner som inte fanns på ursprungsbilen.
För tre år sedan såldes den för drygt 14,7 miljoner kronor på auktion till en anonym köpare.

I januari 2008 återvände Tjock-Steffe till Sverige genom utvisning, efter att ha suttit frihetsberövad i USA i två år.
– Ibland önskar jag att jag dog i krocken. Då skulle detta aldrig hänt min familj, säger Tjock-Steffe i dokumentärserien.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com