Redaktionen tipsar

Nya smarta dragkroken – ett svenskt koncept

Uppfinningen uppmärksammad över världen

Bilarna har utvecklats enormt genom åren.

Men en sak har inte ändrats sedan 30-talet: dragkroken.

Nu har ett svenskt företag kommit på en lysande idé.

Den svenska teknikkonsultkoncernen Semcon strävar efter att hitta smartare lösningar för konsumenter, inte minst när det gäller bilar.

I våras gjorde Semcon en undersökning där det visade sig att varannan bilförare tycker att det är krångligt att koppla ihop en bil med en släpvagn. 50 procent av de tillfrågade vill helst inte köra med släp.

På några månader fick Semcons kvinnliga projektgrupp ihop en lösning där bilen och släpet kopplar ihop sig själva, med hjälp av bilarnas befintliga moderna teknik.

På bilderna ser ni ganska lätt hur det fungerar. Faktiskt behövs bara ett knapptryck av föraren från sin plats i bilen.

Semcon kallar lösningen Automatic Trailer Connection (ATC):

Bilen och släpet kommunicerar via en app – och när bilen är två meter från släpet ”ser” den med kamera var släpet och dragstången är och siktar in bilens draghål som finns i stötfångaren.

Tekniklösningen baseras på att bilen självbackande kan komma in rätt. När väl dragstångens koppling nått in i bilen sker mekanisk låsning av draget och elanslutning automatiskt.

Släpvagnen ska också bli enklare att hantera. Släpets stödhjul/parkeringsbroms elmanövreras, och det förenklar både till- och frånkoppling.

Data levereras från släpet till bilen med information om vikt, belysning m m. Kulleden finns fortfarande kvar, i dragstången.

– Det är aningen märkligt hur mycket pengar som bilindustrin lagt ner i produktutveckling de senaste 80 åren, men inte gjort något åt dragkroken när det visar sig att så många tycker att det är så komplicerat, säger projektledaren Sofia Askenbom på Semcon.
– Det visar bara att nya kvinnliga perspektiv behövs ibland. En absolut majoritet av bilbranschens teknikansvariga är män och om de inte ser att saker är komplicerade så blir det ingen förändring, säger Markus Granlund, VD på Semcon.

Den svenska lösningen har redan fått stor uppmärksamhet i världen – nu hoppas Semcon att både bil- och släpvagnstillverkare ska anamma tekniken inom en snar framtid.

Fakta Semcon:

Grundades 1980 i Västerås.

Namnet är en förkortning av Scandinavian Engineering and Marketing Consultants.

Numera har företaget c a 3 000 anställda på 45 platser runt om i världen.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com