Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Lada Niva är här: 0-100 på 17 sek

En 42 år gammal  modell – men tuffare och spänstigare än någonsin.
Lda Niva kommer med mugghållare och en lätt facelift inför 2020.
Motorn på 83 hk gör att bilen klarar 0-100 km/h på 17 sekunder.

Vissa saker inom bilvärlden är eviga – Lada Niva är en av dem. Den fyrhjulsdrivna terrängbilen presenterades redan 1977, och trots kommunismens fall lever Niva kvar, med smärre moderniseringar. Det tyder på en särdeles lyckad konstruktion av AutoVaz-fabriken i Toljatti i Ryssland, Suzuki Jimny som gör succé i dag är bara en sentida kopia.

Det går numera att få bilen med servostyrning och motorerna har bränsleinsprutning i stället för förgasare. Airbag är än så länge extrautrustning.

Till 2020 års modell kommer bilen i alla fall med en liten facelift som för utsidan innebär att dimljusen intgegrerats i frontstötfångaren. Inuti bilen så har ventilenationssystemet bytts ut och handskfaket blivit större. Dessutom har en lyxdetalj tillkommit: Mugghållare. Stolarna i bilen är helt nya och betydligt mer komfortabla än de gamla. Ljudnivån i en Niva gör nog ändå att det inte blir så många långresor.

Kraftkällan under huven är samma som tidigare: En 1,7-litersfyra utan turbo som ger 83 vilda hästkrafter. Det är tillräckligt för att accelerera upp till 100 km/h på 17 sekunder. Toppfarten är tillräcklig för att förlora körkortet på svensk motorväg, men inte mycket mer: 142 km/h.

Men Lada köps inte av de som vill flasha med sin bil eller imponera på grannarna – den köps av de som vill ha en prisvärd bruksbil som tål mycket stryk och tuffa tag.
– Det är en den mest överkomliga suv:en på ryska marknaden, och en av världens mest berömda bilar, säger Lada träffsäkert.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com