Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Ford Fiesta ST blir trecylindrig

Raketversionen av Fords lillbil får tre körlägen

Minirökaren Ford Fiesta ST presenteras nu med den sjunde Fiestagenerationens kaross. Trecylindrig motor är största överraskningen.

Innan födelsen av Ford Fiesta var den europeiska divisionen av koncernen en smula eftersatt. Det såg produktchefen Hal Sperlich till att styra upp och den lilla Fiesta blev något av en pånyttfödelse för Ford i Europa.

Det var för sju Fiestagenerationer sedan och någonting av sjuttiotalets idéer finns knappast kvar i dag. Inte ens prestandanamnet är det samma som förr: om åttiotalets fart-Fiesta hette XR2i har dagens raket efternamnet ST.

Och i dag har just ST-versionen av den sjunde Fiestagenerationen presenterats. Och den har färre cylindrar än någonsin – bara tre stycken. Inte nog med det, utan den lilla motorn har dessutom cylinderavstängning, så vid låg belastning kan motorn stänga av en av cylindrarna helt och hållet. Hmm, då blir ju Ford Fiesta ST blott tvåcylindrig.

Nåväl, det lär inte påverka bilens krutegenskaper. Till skillnad från de flesta trepipar på marknaden har Fords version faktiskt lite volym, 1,5 liter närmare bestämt. Och turbo, så klart. Resultatet är 200 hästkrafter och en sprint till 100 km/h på 6,7 sekunder.

Ihop med den (kanske lite jönsiga) elektroniska ljudförstärkningen lär den låta rätt kul. Trecylindrigt trummande brukar inte vara fel, även om man lätt blir lurad om när det är dags att växla.

Trecylindrigt ljud under produktion.

Med momentvektorisering och tre olika körprogram som styr hur kul man får ha det – Normal, Sport och Race – skulle man förmodligen kunna ha ganska kul bakom ratten i Ford Fiesta ST.

Nya Ford Fiesta ST lanseras i Sverige under maj 2018 2017 men vi har ännu ingen aning om vad den kan tänkas kosta.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com