Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny undersökning: Så bilkunniga är svenska folket

Men ibland vill vi ändå fråga om råd - då vänder vi oss hit

Svenskarna är ett bilkunnigt folk.
I en ny undersökning säger sig halva befolkningen vara ganska till mycket bilkunnig.
När vi behöver hjälp inför ett bilköp rådfrågor vi oftast en familjemedlem.

När svenskarna ska samla information inför ett bilköp, vänder sig de flesta till sökmotorer online eller till sina familjemedlemmar. Det visar en undersökning från Blocket Fordon, genomförd av YouGov. Varannan svensk anser sig inte vara särskilt bilkunnig eller inte bilkunnig alls och var fjärde vänder sig helst till sin partner för råd inför ett kommande bilköp.

I Blocket Fordons undersökning uppger sig varannan svensk vara ganska till mycket bilkunnig (51 %) men nära lika många anser att de inte är så bilkunniga eller inte bilkunniga alls (46 %). Unga svenskar anser sig i högre grad inte vara så bilkunniga eller inte bilkunniga alls (53 %), jämfört med de som är 55 år och äldre (39 %).

När det är dags att införskaffa en ny bil söker svenskarna främst information via sökmotorer såsom Google (31 %). Var fjärde samlar information från familjemedlemmar (25 %) och lika många (25 %) vänder sig direkt till biltillverkarnas hemsidor.

Är man inte bilkunnig själv kan det vara god idé att rådfråga någon med mer kunskap inför ett eventuellt bilköp och svenskarna vänder sig då helst till sin partner/respektive/sambo (25 %). 14 procent vänder sig till motormedier och en av tio frågar sin pappa (10 %). Unga svenskar, 18–34 år, frågar i större utsträckning sin pappa om råd (27 %) och i samma åldersgrupp vänder sig endast sex procent till motormedier.

Statistiken skiljer sig också åt mellan kvinnor och män. Männen vänder sig oftare till motormedier (22 %) medan kvinnor helst frågar sin partner/respektive/sambo (41 %).

– Det är intressant att se att så många vänder sig till någon i sin direkta närhet för råd när det kommer till ett bilköp. Generellt har bilhandlare mer kunskap och expertis inom området, men trots det vänder vi oss hellre till en pappa eller partner. Det tyder på hur högt svensken värderar personlig kännedom och gott förtroende, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 23-24 september 2019 har sammanlagt 1035 intervjuer via internet genomförts med kvinnor och män 18+ i Sverige.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com