Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny blåljusteknik ska rädda liv

Testas inom kort i Stockholmsregionen

Studenter vid KTH har utvecklat en teknik som varnar bilister för annalkande utryckningsbilar. Därmed ska liv sparas, hävdar uppfinnarna.

Situationen är alltför välkänd. Sirener ljuder. Man ser sig omkring, undrar varifrån de kommer och om man är i vägen. Man börjar söka efter tänkbara platser där man kan vara ur vägen för lagens långa arm. Sedan upptäcker man, alldeles för sent, att polisbilen bakom redan kört in i din baklucka och att konstaplarna knackar på din ruta och ser så där lagom hotfulla ut. Skurkarna skrattar och flyr i sin stulna Opel Kadett.

Det tänker två studenter från Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, råda bot på. Tekniken kallas för EVAM System och medlet heter RDS, alltså FM-radionätets digitala bi-kanal (ungefär som text-tv, fast för radio. Text-radio, alltså). Genom att använda Radio Data System, RDS, kan man punktmarkera de bilister som är i vägen för utryckningsfordon och berätta för dem om nödvändigheten i att de flyttar sig ur vägen, innan olyckor inträffar.

Det funkar lika bra på ambulanser.

Wiki Commons

Det funkar lika bra på ambulanser.

Tekniken sägs vara situationsanpassad, till skillnad från ordinarie blåljus och sirener. Det betyder att varningar skickas ut tidigare när hastigheterna är högre, till exempel på motorvägar och motortrafikleder. Inne i stan, där hastighetsgränserna är lägre, kan tidsmarginalen kortas något. Allt som behövs är att bilisterna har någon form av oväsen påslaget på stereon.

Under våren kommer ett antal utryckningsfordon att utrustas med tekniken för att testas i Stockholm. Så blir inte förvånad om radion säger åt dig att flytta på dig och det med en gång. Bara gör det.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com