Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nu säljs musiklegendarens bil på auktion

Svart och specialbyggd – och som kördes av ”the Man in Black”. Men Johnny Cash hann bara njuta av sin bil i två år innan han dog.
Den här veckan säljs musikikonens älskade Lincoln Town Car på auktion.

Han kallades ”The Man in Black” och är en av de mest inflytelserika personerna inom countrymusiken genom alla tider. Och med framgångarna kom pengar som Johnny Cash gärna spenderade på amerikanska bilar.
Men det fick sällan vara bilar som gick att köpa hos den lokala bilhandlaren. Nej, istället lät han Cadillac – eller som i det här fallet Lincoln – att specialbygga bilarna efter hans önskemål. En av de viktigaste attributen var förstås att bilarna skulle vara svartlackade.

När den här Lincoln Town Car från 2001 var klar för leverans hade den en dessutom en plakett i guld med texten ”Built Especially for June and Johnny Cash”, för att markera hur speciell bilen var.
Motorn är däremot standard, en 4.6-liters V8 på 239 hästkrafter och en fyrstegad automatlåda. Det var var lagom för Johnny Cash och hustrun June. De var inte intresserade av att åka snabbt – däremot var det viktigt med rätt stil.

När June dog 2003 gav Johnny Cash bort sin Lincoln till grannarna på Jamaica. Bara några månader senare avled även Johnny Cash efter att ha blivit allt sjukare i diabetes.
Grannarna har behållit bilen under åren, men har nu bestämt sig för att sälja bilen på Barrett-Jacksons bilauktion i slutet av veckan.
Bilen har gått totalt 4600 mil under de 19 åren, men det är inte känt hur mycket Johnny och June använde bilen.

2006 såldes en annan Johnny Cash-bil på Barrett-Jacksons auktion. Då var det en Cadillac Fleetwood från 1975 som klubbades för 240 000 kronor.

Snabbfakta John R. ”Johnny” Cash

Född J.R. Cash den 26 februari 1932 i Kingsland, Arkansas.
Död 12 september 2003 i Nashville, Tennessee (till följd av diabetesrelaterade komplikationer).

Johnny Cash var en amerikansk sångare, låtskrivare, musiker, skådespelare och författare.
Han är ett av de mest inflytelserika namnen inom countrygenren genom alla tider och var även verksam som skådespelare.

Hans album har sålts i mer än 50 miljoner exemplar och gav ut nyproducerade skivor under hela fem decennier.
Hans största hits är låtar som ”I Walk the Line”, ”A Boy Named Sue”, ”Ring of Fire”, ”Sunday Morning Coming Down” och ”Folsom Prison Blues”.

Han blev känd för sin djupa, distinkta röst, det speciella boom-chicka-boom-soundet hos sin bakgrundsgrupp Tennessee Three, sin mörka klädstil och framtoning, vilket gjorde honom känd som The man in black (mannen i svart).
Han hälsade alltid publiken vid sina framträdanden med ett enkelt ”Hello, I’m Johnny Cash”.

Cash var en man som i mycket tog de utsattas parti, han propagerade för en humanare fängelsevård och han uppträdde vid flera tillfällen på fängelser. En av hans mest sålda skivor är den liveinspelning han gjorde på fängelset i Folsom, Johnny Cash at Folsom Prison, den 13 januari 1968.
Den 3 oktober 1972 uppträdde han på Österåkeranstalten norr om Stockholm och framträdandet gavs ut på albumet På Österåker (1973).
Han uppträdde även i Filadelfiakyrkan i Stockholm 1972 och gjorde en turné i Sverige 1983.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com