Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan diskar Qashqai

Diskmaskinstestet ser till att bilen håller tätt

Du känner säkert igen den, doften av fuktiga golvmattor i en bil som inte riktigt lyckats hålla regnet på utsidan. Hur gör egentligen biltillverkarna för att se till att deras bilar håller tätt?

Biltillverkare brukar inte visa upp hur de testar sina bilar, inte minst för att inte ge konkurrenterna några uppslag. Men Nissan vänder på steken och gör en PR-stunt av hur de kontrollerar sina bilars motståndskraft mot regn. Diskmaskinstestet, även kallat monsuntestet, kontrollerar om bilen klarar av att hålla även det mest envetna väder på rätt sida om plåten.

I filmen råkar en Nissan Qashqai olika omgångar ut för 24 kubikmeter vatten, motsvarande 1 000 mm regn. Inte nog med det, utan bilen ska också tåla högtryckstvätt med 150 bars tryck. I bilen sitter en kvalitetstekniker och tittar med endoskop om minsta vattendroppe skulle leta sig genom någon list eller tätning.

Bara för att vara helt säkra på att inget vatten läckt in, plockas hela inredningen ut och kontrolleras. Om det skulle vara minsta fuktproblem, då har fabrikens kvalitetsingenjörer att göra.

Foto: Nissan Australia
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com