Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

MP-toppen tvingas pudla och be om ursäkt

Efter attacken mot bilhandlaren - nu backar riksdagsmannen Lorentz Tovatt

Nu gör riksdagsmannen Lorentz Tovatt (mp) en pudel och ber om ursäkt.
Tidigare i veckan kallade han Hedin Bil för ”cyniska jävla klimathatare” och hoppades att de skulle gå i konkurs.
– Vill inte bokstavligt talat att företag går i konkurs, ber om ursäkt för att jag skev så.

Tidigare under dagen berättade BytBil att Miljöpartiets klimatpolitiske talesman, riksdagsmannen Lorentz Tovatt, går till angrepp mot bilhandlare. I ett uppmärksammat twitterinlägg önskar han att bilföretaget Hedin Bil ska gå i konkurs för att de annonserar om bilköp före skattehöjningen.
– Cyniska jävla klimathatare, skriver riksdagsmannen.

Bakgrunden är att den 1 januari nästa år höjs fordonsskatterna kraftigt på nya bilar som drivs av bensin och diesel då den nya mätnormen WLTP införs som grund för skatteberäkningen. Många bilmodeller får en skattehöjning på 30-50 procent under de tre första åren. För en vanlig Volvo kan det röra sig om 2000 – 5000 kr i höjd skatt per år.

Många bilköpare försöker nu att köpa bil innan skattehöjningen och bilförsäljningen ökade i oktober med 28 procent. Hedin Bil skrev på sin hemsida: ”Köp ny bil innan skattehöjningen…Passa därför på att göra ett smart bilköp redan idag”.

En som reagerat på Hedin Bils hemsida är riksdagsmannen Lorentz Tovatt, som även är Miljöpartiets talesman i klimatpolitiska frågor och ledamot av riksdagens näringsutskott. På Twitter har han kommenterat annonsen, i ett inlägg som fick stor uppmärksamhet och spridning.

– Vad gäller sådana här företag så önskar jag inget annat än att de går i konkurs. Cyniska jävla klimathatare! skriver Towatt.

Nu på eftermiddagen gick Lorentz Tovatt ut på twitter och ångrade sitt inlägg och bad om ursäkt:
– Ang min vresiga tweet om företag som säljer fossilbilar: den var för spetsigt formulerad av mig. Vill inte bokstavligt talat att företaget går i konkurs, ber om ursäkt för att jag skrev så. Poängen är att alla företag ska vara med i klimatomställningen.

Hedin Bil är en av de bilhandlare i Sverige som säljer flest hybrid- och elbilar, enligt egna uppgifter bestod 21 procent av försäljningen 2018 av hybrid- och elbilar. Genomsnittet i Sverige för 2018 var 7,7 procent laddbara bilar. Företaget har tagit fram ett hållbarhetsbokslut för varje år där man konstaterar att de inte kan styra helt över biltillverkarnas produkter som de säljer.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com