Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Motormännen – så spionerar bilen på dig

Din bil avslöjar mer än vad du tror

Var du är, vad du gillar och vem du känner.
Bilen kan i dag skvallra en hel om din person. Nu varnar Motormännen för den nya tekniken som hotar integriteten.om din person.
– Kunskapen om vilka uppgifter som samlas in är mycket låg bland bilisterna, säger Erik Kjellin på Motormännen.

Modern teknik innebär även en helt ny typ av utmaningar och risker. Det sätter Motormännen fingret på när de i ett pressmeddelande upplyser om att det inte är helt oproblematiskt med all ny teknik. Bland annat så anser de att bilen agerar ”spion” och avslöjar saker om dig du kanske inte vill.
– Vi är kritiska till att de uppgifter om bilägarna som samlas in helt ägs och kontrolleras av fordonstillverkarna och att det saknas insyn om vilka uppgifter det handlar om. Vi anser att det är bilägaren som ska ha äganderätten till sina uppgifter och att dessa inte får användas utan informerat samtycke, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig Motormännen.

Tester visar ”profileringen”

Tyska motsvarigheten till Motormännen, ADAC, har gjort en undersökning med olika bilar, en vanlig och en elbil. Där kom man fram till att informationen som samlas in ”profilerar” förarna tydligt. Informationen används sedan för att skapa individanpassade tjänsteerbjudanden som bilproducenterna styr. Men som föraren kanske inte önskar.
– Vi ser positivt på utvecklingen mot en mer uppkopplad fordonsflotta, men kunskapen om vilka uppgifter som samlas in är mycket låg bland bilisterna. Det är viktigt att lagstiftningen gällande dataskydd följer med i utvecklingen och att vi inte kompromissar med den personliga integriteten, säger Erik Kjellin.

Men den personliga integriteten är inte det enda som hotas. Den fria konkurrensen kan även delvis sättas ur spel om det inte är fordonsägaren som äger användaruppgifterna.
– När fordonstillverkarna har full kontroll över informationen om bilens tillstånd, och uppgifterna inte görs tillgängliga för andra aktörer på servicemarknaden, får detta direkta effekter på den fria konkurrensen och bilägarens möjlighet att välja den utförare med det mest förmånliga erbjudandet. Den fria konkurrensen måste värnas, säger Erik Kjellin.

Foto: MycarMyData
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com