Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Missen som fick Bensinupproret att jubla

Tidningsuppgifterna om bensinskatten är ”Fake News” - beslutet redan fattat

Uppgifterna i motorpress om att regeringen inte vågar höja bensinskatten igen är ”Fake News”. Redan i början av juni beslutade riksdagen att återinföra den årliga höjningen. Bensinskatten höjs därmed igen 1 januari.

Under början av veckan figurerade felaktiga uppgifter i motortidningar om att regeringen och klimatminister Isabella Löven inte skulle våga återinföra den årliga indexuppräkningen av bensin- och dieselskatter som slopades i M- och KD-budgeten tidigare i år.

Uppgifterna togs emot med jubel i den stora Facebook-gruppen Bensinupproret 2.0 med över 630 000 medlemmar. Dessvärre bygger alltihop på ett missförstånd av tidningarna. Uppgifterna att varken C, L eller Socialdemokraterna vill återinföra höjningen är dessvärre fel.

Den 4 juni klubbade riksdagen att den årliga höjningen återinförs redan vid nyår.

– Precis, man har tidigare slopat skattetillägget fram till årsskiftet och det togs beslut i slutet av maj om att återinföra den årliga indexuppräkningen, säger Mikael Pyka, föredragande i Skatteutskottet.

Uppgifterna om att regeringen inte vågar höja bensinskatten bygger därmed på en missuppfattning, då beslutet redan är fattat.

Redan vid nyår kommer diesel- och bensinskatten att indexuppräknas i takt med inflationen samt med ett tillägg vilket brukar innebära en skattehöjning på cirka 20 – 25 öre per liter.

Här kan du läsa riksdagens beslut – och se tv när det klubbas

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com