Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mercedes-bilar stoppas - smittade med farliga sniglar

Skickas tillbaka till Tyskland - i slutna containrar

900 nya splitternya Mercedes-Benz-bilar för 100-tals miljoner kronor stoppas från Australien och skickas tillbaka. Anledningen: De är angripna av en snigel som klassas som farlig.
Just nu hålls bilarna i karantän i hamnen i Queensland – men ska skickas tillbaka i slutna containrar, uppger Car Advice.

En sällsynt snigelart har vållat stora problem för Mercedes i Australien – och utlöst larmberedskap hos jordbruksmyndigheter. Farliga sniglar som inte får finnas i Australien har hittats på 900 nya Mercedesbilar som skeppats från Europa. Jordbruksdepartementet i Australien kräver nu att bilarna som kommer från fem olika transporter skickas tillbaka – i slutna containrar.

Just nu hålls de smittade bilarna i strikt karantän i närheten av ankomsthamnen i Queensland. Bilarna är nerlusade av en snigel av arten större hedsnäcka, en art som inte finns i Australien och är ”ett skadedjur av jordbruks- och miljömässig betydelse”, enligt jordbruksdepartementet som uppger att den kan vara dödlig för lokal flora och fauna.

Bilarna som drabbats är allt från transportbilar till lyxlimousiner, sportbilar – och suv:ar.

Enligt Mercedes-Benz kommer bilarna nu att skickas tillbaka till Zeebrugge i Belgien – varje bil instängd i en fraktcontainrar. Om bilarna sedan kan saneras, måste skrotas eller kan säljas i ett annat land är oklart.
– Ytterligare steg bortom bilarnas återexport är ännu inte beslutade,”uppger Mercedes.

Enligt uppgifter till Car Advice upptäcktes sniglarna de senaste veckorna. Bilarna står nu på pallar för att de ska kunna flyttas in i containrar som sedan lastas på båtar, normalt kör man bilarna på roll-on-roll-off-fartyg.
– Vi arbetar nära jordbruksdepartementet för att lösa skadedjursfrågan, uppger Mercedes. Det är inte känt hur bilarna blivit drabbade av snigelangrepp.

Det är första gången bilar stoppas i Australien på grund av sniglar – men det har hänt med andra skadedjur. Ett antal bilar har de senaste åren stoppats på grund av den lilla skalbaggen brunmarmorerad bärfis. När det gäller större hedsnäcka vill Australien till varje pris stoppa snigeln.

– Hedsnigeln är ett skadedjur av jordbruks- och miljömässig betydelse som är känd för att föda på en mängd olika grödor inklusive lucerna, lupiner, klöver, vete, korn, fruktträd och ogräs som orsakar skador på dessa växter.

Den har också visat sig överföra sporer. Etablering i Australien utgör en risk för förorening av grödor genom snigelinfektioner och överföring av växtpatogener som riskerar skada jordbrukssektorn, heter det i ett uttalande från jordbruksdepartementet.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com