Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazda visar heta koncept på MX-5

MX-5 RF Kuro och Speedster Evolution koncept vi vill ha

SEMA handlar inte bara om amerikanska firmor som trimmar amerikanska bilar. Mazda visar upp två läckra koncept baserade på sportbilen MX-5.

Redan i standardutförande är Mazda MX-5 en rackarns kul krabat som trots mycket modesta prestanda lyckas sprida glädje över varje ansikte som befinner sig bakom ratten. Nyligen lanserades den också i en version där tygtaket ersatts av en fällbar hardtop.

Hur Mazda lyckats få sin lilla roadster så livlig på vägen är ingen hemlighet. Rapp gasrespons, kortslagig växelspak och påkostade hjulupphängningar ihop med låg vikt och bakhjulsdrift kan bara resultera i en storartad körupplevelse.

Men ingenting är så bra att det inte kan förbättras (utom möjligen mjukglass). Därför visar Mazda upp två varianter på MX-5-temat på den pågående SEMA-mässan i Las Vegas. Mazda MX-5 RF Kuro och Lighter Speedster Evolution följer i samma spår som de konceptbilar märket visade i fjol.

MX-5 Speedster lockade med låg vikt och racingdetaljer.

MX-5 Speedster lockade med låg vikt och racingdetaljer.

Speedster Evolution är, som namnet antyder, en vidareutveckling av fjolårets MX-5 Speedster, en vindrutelös leksak som vägde blott 943 kg. Årets utveckling har skalat av ytterligare vikt, bland annat genom att rensa ut vad som fanns i instrumentpanelen och ersatte hela klabbet med en digitaldisplay.

Sedan satte de i ett lättare litium-jon-batteri och bytte till lättare bromsutrustning. Resultatet är att vågen stannar på 898 kg, inte illa ens för en MX-5.

Den andra bilen, MX-5 RF Kuro Concept, bygger på den nya hardtopversionen av MX-5 och har fått fälgar, fjädringskomponenter och bromsutrustning från tävlingsbilen MX-5 Global Cup. Hela härligheten är lackad i en sidenmatt svart kulör.

Kanske får vi också se en del av prylarna hitta ner i produktionsbilarna, men än så länge handlar både RF Kuro och Speedster Evolution om renodlade konceptbilar.

Foto: Mazda
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com