Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazda lanserar ny dieselmotor till CX-60

Får ny förbränningsteknik

Större
Stäng
  • Mazda CX-60
    I januari 2023 lanseras den nya dieselmotorn till Mazda CX-60. Foto: Mazda
  • I januari 2023 lanseras den nya dieselmotorn till Mazda CX-60. Foto: Mazda

Tidigare i våras lanserades nya Mazda CX-60 som laddhybrid. Snart kommer även den japanska biltillverkaren erbjuda samma modell med en ny dieselmotor.

Tidigare i våras lanserades nya Mazda CX-60 som laddhybrid. De första exemplaren anlände nyligen till Sverige. Men i framtiden går det även att beställa CX-60 med en nyutvecklad dieselmotor.

Motorn heter ”e-Skyactiv-D”, en rak sexa, och ska enligt Mazda vara ovanligt ren och effektiv. Enligt den japanska biltillverkaren är den nya motorn en del av en strategi som strävar att erbjuda ett så hållbart alternativ som möjligt, beroende på kundens situation och behov.

Ny förbränningsteknik för ökad effektivitet

I och med den nya motorn presenteras en ny förbränningsteknik (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition) i kombination med större cylindervolym plus fler cylindrar. Detta för att motorns effektivitet ska öka, samtidigt som bränsleekonomin blir bättre och utsläppen lägre. Dieselmotorn stöds även av ett nyutvecklat 48 V mildhybridsystem som ska assistera vid acceleration och även ta vara på bromskraft-energi vid inbromsningar.

Motorns maximala effekt är på 254 hästkrafter och 550 Nm. Accelerationen 0–100 km/h ska klaras av på 7,4 sekunder och toppfarten är på 219 km/h. Kraften till hjulen går via en åttastegrad automatlåda. Bränsleförbrukningen ligger på 5,3 l/100 km vid blandad körning, enligt WLTP och koldioxidutsläppet är på 137 g/km. Den har även en dragvikt på 2 500 kilo.

Den nya dieselmotorn för Mazda CX-60 kommer att finnas tillgänglig på de flesta marknader i Europa, och de första leveranserna är planerade till januari nästa år. Senare under 2023 kommer även Mazda CX-80 med tre sätesrader, en större version av CX-60, lanseras i Europa.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com