Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Märkets galna protest mot skärmhysterin

Tryckte in 12 bildskärmar för föraren

Här är bilmärkets galna protest mot skärmhysterin i bilbranschen. I ett helt utflippat arrangemang har Kia tryckt in 12 bildskärmar på instrumentpanalen. Tycker du också att skärmhysterin har gått för långt?

Älskar du också din gamla bil med analog hasttighetsmätare och riktiga knappar som du kan trycka på? Och tycker att moderna bilar har gått för långt med gigantiska dataskärmar med svårbegripliga menyer som du måste klicka runt i bara för att sätta på stolsvärmen?

Kias designers verkar hålla med dig i smyg. Här är nya  koncetbilen där de driver med hela bilbranschen genom att trycka in 12 bildskärmar i förarmiljön på nya konceptbilen

Handen på hjärtat, du som har skärm, när använde du egentligen din 12-tums pekskärm i bilen till något annat än att byta radiokanal eller slå på sätesvärmen? Funktioner som sköttes mycket bättre och säkrare via knappar och rattar för bara ett par år sedan. Eller börjar du morgonen med att skrolla igenom menyerna och ladda hem lite appar från biltillverkarens torftiga app-torg? Är det en bil eller dator du köpt?

Bilbranschen är en galen bransch där alla kör i samma hjulspår. Och just nu är det stora bildskärmar i bilarna som är på modet och verkar driva försäljningssiffror. Volvo var en en föregångare och försäljningssiffrorna ser ut som en hockeyklubba. Andra bilmärken hängde på snabbt och nu tävlar alla i antalet skärmar i bilen, hur många tum de är på och hur många onödiga funktioner som kan lastas in i skärmen. För de flesta använder inte skärmarna till annat än att byta radiokanal eller sätta på sätesvärmen. Tesla slog något slags bottenrekord med sin nya Model 3 där till och med vindrutetorkarna styrs från skärmen.

Av någon outgrundlig anledning är det tillåtet att använda pekskärmarna i trafiken, men att använda skärmen på mobiltelefonen är förbjudet. Och sanningen är nog att bilbranschen till stor del trycker in skärmar för att de sparar pengar. En tft-skärm är billigare än 4-5 analoga mätare med 100-tals komponenter både i inköp och tillverkning. Hur skärmarna ser ut om 20 år är det ingen som bryr sig om i dag.

Kias konceptbil då? Jo, den ser trevlig ut, och går på el, som alla andra konceptbilar. Den kommer visas i sin helhet på Genève-salongen nästa vecka.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com