Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lövin: Bilar som redan finns ska inte förbjudas

Miljöministern reder ut framtiden efter nya bilförbuden

Många har varit upprörda över klimat- och miljöminister Isabella Lövins krav på att förbjuda diesel och bensin till 2030.  Därför bad BytBil miljöministern förtydliga hur ett förbud ska gå till.”Det är viktigt att påpeka att bilar med förbränningsmotor inte ska förbjudas”, säger Isabella Lövin via sin pressekreterare.

I januariavtalet har Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna redan kommit överens om att förbjuda försäljningen av diesel- och bensinbilar från 2030. Men Miljöpartiet och Isabella Lövin vill gå steget längre och även ha ett försäljningsförbud mot fossil diesel och bensin. Ett krav på förändring som väcker känslor hos många bilägare och vållat stor debatt på Facebook. BytBil bad miljöministern förtydliga hur förändringen är möjlig.

För att omställningen ska vara möjlig måste det säljas många fler elbilar. Men många reagerat på att företag och tjänstebilsförare får så stora skattemässiga fördelar när de köper en laddbar bil, samtidigt som det är dyrare för privatpersoner att köra miljövänligt än att välja en smutsig dieselbil.

Men Isabella Lövin har inga planer på att försöka förändra skattesystemet. Det räcker med att privatpersoner får köpa begagnade bilar:

Om varför elbilar är så dyra för privatpersoner.

– Det är viktigt att vi får ut fler elbilar på marknaden, och därför har vi infört en kraftig bonus på 60 000 kronor vid nyinköp av elbilar sedan 1 juli förra året. En avsevärd del av nybilsförsäljning är företagsbilar och därför är det viktigt att göra det förmånligt för företag att välja elbilar, laddhybrider och gasbilar istället för fossilbilar. I och med att företag ofta har lättare att ta en dyrare investeringskostnad får vi i förlängningen fler elbilar på andrahandsmarknaden där fler har råd att köpa dem, säger Isabella Lövin via sin pressekreterare Jakob Lundgren.

Lövin tycker att det är viktigt att påpeka att Miiljöpartiet inte vill förbjuda bilar med förbränningsmotor, bara se till att de tankas med förnybara drivmedel som biobensin och HVO-diesel. För att klara omställningen kommer bonus-malus stärkas ytterligare, exakt hur det ska gå till avslöjar hon inte.

Om hur bilarna ska köras när diesel och bensin är förbjudet.

– Tack vare att vi införde det så kallade bonus-malus-systemet förra året ser vi redan en mycket kraftig ökning av försäljningen av elbilar. Men vi behöver se till att det går ännu snabbare. Vi kommer därför stärka bonus-malus och ta fram ett förbud för nyförsäljning av bensin- och dieseldrivna bilar i Sverige från 2030. Det skickar en tydlig signal om att framtiden ska vara fossilfri och biltillverkarna måste rätta sig efter det. Vi håller också på att kraftigt bygga ut laddinfrastrukturen, så att alla som vill köpa en elbil ska ha praktiska möjligheter att ladda hemma eller på jobbet.

– När vi talar om ett framtida förbud mot fossila bränslen är det viktigt att påpeka att bilarna med förbränningsmotor som redan går på vägarna inte ska förbjudas utan kommer behöva gå över till förnybara drivmedel. Det finns alternativ så som HVO och biobensin.

Omställningen till en framtid utan fossil diesel och bensin kommer enligt Isabella Lövin inte att klaras med enbart något av alternativen elbilar, bränsleceller eller biodrivmedel.

– Det finns ingen enskild lösning som kommer lösa trafikens utsläpp. Alla lösningar måste finnas med. Det kommer också vara viktigt att vi effektiviserar och minskar trafiken främst i våra städer, samtidigt som vi gör det möjligt att köra klimatsmart på landsbygden där bilen faktiskt behövs.

Borde vi inte titta mer på Norge som är på väg att lyckas redan?

– Vi behöver titta på Norge och många andra länder för att se hur vi kan skynda på utvecklingen, och många andra länder tittar på oss som föregångsland för att se hur de kan tackla utsläppen hemmavid. Klimatutmaningen är gemensam och den klarar vi bara tillsammans.


Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com