Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kraschen som polisen kallar mirakel

"Föraren hade otrolig änglavakt"

Kraschen blev våldsam på motorvägen. Men mirakulöst nog kunde föraren i den här mosade bilen kliva ur i princip utan en skråma.
– Vi vill att media publicerar bilderna så att folk lär sig hålla avstånd på vägarna, säger den brittiska polisen.

M1 är en hårt trafikerad motorväg i England. Den löper som en pulsåder för hundratusentals bilar varje dygn mellan London och norra Yorkshire.
Härom veckan inträffade en olycka på vägen som fick räddningspersonalen att gapa av förvåning.
I en silverfärgad Nissan Almera körde en manlig förare i 40-årsåldern som hade bråttom. För bråttom, visade det sig. Han körde om en lastbil, men hamnade genast bakom en annan lastbil. Längre fram på motorvägen hade kö bildats och trafiken saktat ner. När långtradaren framför stannade in uppmärksammade Nissan-föraren inte situationen tillräckligt snabbt utan kraschade in i lastbilens bakdel. Men sekunderna senare blev det ännu värre när lastbilen bakom personbilen inte hann reagera utan körde på Nissan bakifrån. Bilen pressades ihop som i ett skruvstäd med flera tons krafter.
– Att föraren kan lämna en sån olycka med bara några lätta skråmor är inget annat än ett mirakel, säger Richard Leonard, trafikpolis i Northampton. Vi får tyvärr alltför ofta se olyckor där förare inte alls har samma tur.
– Om det funnits passagerare i baksätet så hade de troligen dött.

Nu vill den brittiska polisen sprida bilderna på olyckan i preventivt syfte och med ett tydligt budskap:
– Håll avståndet till bilen framför dig. Det kan rädda liv. Bilar som ligger för nära varann (”tailgating” på engelska) är orsaken till var åttonde olycka på vägarna, säger Richard Leonard.

När det gäller säkerheten så tillhör Nissan Almera den bättre halvan, med fyra Euro NCAP-stjärnor och medelbetyg från Folksam.
Den andra generationen av Almera introducerades år 2000 och kom till Sverige året efter. Modellen lades ned 2006 och har inte fått någon efterföljare här hemma. Trots sin anonyma design sålde modellen ganska hyggligt under de fem åren den fanns – 12 000 Almera II ska enligt statistiken rulla på svenska vägar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com