Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kompositören skapade BMW:s nya "motorljud"

Video: Gillar du musiken istället för motorljudet?

Ska en bil låta som musik? Ja, menar BMW och anlitade den världsberömde kompositören Hans Zimmer för att ge nya elbilen Concept i4 ett unikt ”motorljud”.
Lyssna och döm själv.

BMW:s nya elbil Concept i4 ska utmana Tesla Model 3 och får 530 hk från sina elmotorer. Men bilen ska inte bara vara snabb, miljövänlig och snygg. Den ska låta unikt också.
Därför anlitade tyskarna den världsberömde musikskaparen Hans Zimmer för att skapa ett unikt och coolt elbilsljud.
Du som gillar film kanske känner igen Hans Zimmer? Han har fått en uppsjö av priser för att ha satt musik till filmer som Den siste samurajen, Interstellar, Lejonkungen, Dunkirk, The Dark Knight och Gladiator.

– Ljud har alltid spelat en viktig roll i vårt förhållande till bilar, säger BMW-chefen Jens Thiemer. Nu tar vi njutningen att köra en bil till en ny nivå. Och vi är oerhört stolta över att Hans ZImmer har gett oss ett eget, vackert ”sound”.
– Det här ljudet kommer att höras i alla våra kommande elbilar.
Och musikgeniet Hans Zimmer vill också säga några ord:
– Vi hoppas att det här ljudet ska uppfattas som både klassiskt och överraskande, och det ska passa BMW:s varumärke.

BMW har tappat en hel del försäljning av sina sportigare modeller till Tesla och tanken är att i4 ska ta tillbaka förlorad mark. Bilen får hela 530 hk och ett batteri på cirka 80 kWh som ska ge en räckvidd på 600 km, väl i paritet med Tesla Model 3. När det gäller acceleration ska i4 klara 0-100 km/h under fyra sekunder. Återstår att se om den kommer ända ner till 3,4 sekunder som Model 3 Performance.

Laddningen ska gå extra snabbt och i4 ska kunna laddas till 80 procent på endast 35 minuter. Den helt produktionsklara i4 ska börja tillverkas under 2021.
BMW var tidigare ledande elbilstillverkare i Europa när i3:an lanserades redan 2014, men har tappat hela sitt försprång och ligger nu efter Audi, Mercedes, Jaguar och Renault – för att inte tala om Tesla. Med de kommande modellerna i4 och suv:en iX3 försöker BMW komma ikapp igen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com