Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Klart: Audi A3, Q3 och Q8 som laddhybrider

Ska lanseras under hösten

  • Audi A3.

Audi fortsätter att satsa på laddhybrider.
Tre nya modeller, A3, Q3 och A9, ska få både bensin- och elmotorer i höst.
– För oss är laddhybriderna ingen övergångslösning, säger Bernhard-Michael Decker, teknisk projektledare för elektrifiering på Audi.

Det bästa av två världar, menar vissa.

En tillfällig övergångslösning mellan förbränningsmotorer och rena elbilar, hävdar andra.

Man behöver inte fundera särskilt länge på vad Audi anser. Den tyska biltillverkaren har genom åren släppt en rad hybridvarianter och till hösten sker en tillökning på deras hybridfront. Då ska modellerna A3, Q3 och Q8 komma som laddhybrider. Det betyder att åtta modellserier hos Audi får laddhybrider.

Längre fram kan vi också vänta oss S- och RS-modeller från Audi med laddhybridsdrivlinan.

Under ett seminarium förra veckan meddelade Audi också att dagens generation av A4 blir utan laddhybridsalternativ. Det gäller också alla mindre bilar än A3. Anledningen är att ett stort batteri inte får plats och för att det inte vore ekonomiskt lönsamt.

Enligt Audi ska de nya laddhybriderna ha 59 kilometer i räckvidd – men det kan förstås skilja en aning beroende på storlek och effektuttag. Det är egentligen det vi har att gå på för stunden då det inte har presenterats några specifika siffror för de nya drivlinorna.

De stundande mellanmodellerna hos Audi har i dag ett batteri på 14,1 kWh medan de större modellerna har ett 17,3 kWh-batteri. De kan laddas upp till 7,4 kW, vilket betyder omkring 2,5 timme för en hel laddning på det mindre batteriet.

De nya laddhybriderna kommer med systemen POS (Predictive Operating Strategy) och PEA (Predictive Efficiency Assistant). Det förstnämnda använder information från vägskyltar, omgivningen och navigatorn för analysera färdvägen och därigenom optimera elanvändningen. Kör man till exempel in i tätorter kan bilen automatiskt slå över till el. PEA, som tidigare funnits på bilar med förbränningsmotorer, upplyser föraren med signaler på instrumentbrädan om att det är dags att lätta på gasen. Detta utifrån information från navigationssystemet, om föraren till exempel närmar sig en lång nedförsbacke.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com