Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Japaner vill bygga bilar av trä

Nanofibrer av cellulosa kan ersätta stål.

Forskare i Kyoto har tagit fram ett träbaserat material som ska vara starkare än stål. Kanske går det att bygga bilar av.

På en föreläsning om hur man får sin bil att gå snabbare hörde jag en gång någon som propsade på att man ska ta bort så många mojänger som möjligt från bilen, för saker som inte finns väger ingenting, kostar ingenting och kan inte gå sönder. Så jag skruvade bort luftkonditioneringen, styrservot och delar av inredningen. Sedan körde jag precis lika långsamt som vanligt.

Men i princip är det rätt: låg vikt är viktigt, nyckeln till bättre prestanda och lägre energiförbrukning. Därför använder biltillverkarna mer eller mindre exotiska material som aluminium, höghållfasta stålsorter och kolfiberarmerad plast i allt högre grad.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att forskare vid universitetet i Kyoto, i samarbete med stora japanska underleverantörer, tagit fram ett träbaserat material som ska kunna ersätta stål och andra höghållfasta material i fordonskonstruktioner. Det handlar om nanofibrer av cellulosa.

Träbilar? Skulle det vara någonting nytt eller?

Nanofibrer av cellulosa har tidigare använts i en uppsjö av produkter, från bläck till transparenta bildskärmar, men först nu har en tillverkningsmetod som skulle kunna passa bilindustrin tagits fram. Den så kallade Kyotoprocessen går ut på att kemiskt behandlade träfibrer knådas ner i ett plastmaterial, samtidigt som fibrerna bryts ner i storlek till längder omkring en tusendels millimeter.

Därigenom får man ett färdigt, cellulosaarmerat material till en femtedel av kostnaden jämfört med tidigare processer. Materialet ska också kunna spara upp till fyra femtedelar av vikten jämfört med motsvarande stålkonstruktion utan att förlora i hållfasthet.

Teamet utvecklar nu en konceptbil som ska presenteras 2020, för att visa upp vad materialet klarar av. Det återstår sedan att se om någon biltillverkare nappar på idén och vi kommer att kunna köpa träbilar i framtiden.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com