Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hittade skrotbilen i lada - var värd 10 miljoner kr

Därför är Maseratin värd tre gånger så mycket som en i perfekt skick

Det risiga ladugårdsfyndet visade sig vara värt 10 miljoner kronor. Den rostiga Maserati 3500 GT:n har tidigare tillhört den mytomspunne F1-stjärnan Juan Manuel Fangio.  Nu bjuds den ut på en Maserati-auktion i Italien. Priset tros bli tre gånger högre än en bil i perfekt skick.

Många ser bara en hög skrot när de tittar på bilderna här ovan. Men bilkännare vet att Maserati 3500 GT är en av de finaste modellerna någonsin från den italienska sportvagnstillverkaren.

Bilen hittades i en lada för några år sedan, och bevisar hur viktig en bils proveniens är. Det visade sig nämligen att den risiga sportbilen tidigare har tillhört Juan Manuel Fangio. Racerföraren anses av många vara världens främsta förare genom tiderna. Argentinaren tävlade för Ferrari, Maserati och Mercedes-Benz och under åtta säsonger på 1950-talet och ble världsmästare fem gånger och tvåa två gånger. Fangio vann VM-titeln 1951, 1954, 1955, 1956 och 1957.

Den 25 oktober går den Maserati 3500 GT som Fangio använde när han var i Italien  på auktion i Padova i Italien. En Maserati 3500 GT i perfekt skick är värd cirka tre miljoner kronor. Fangios bil, trots rost och damm väntas säljas för minst tre gånger så mycket.

Under många år stod bilen bortglömd i en italiensk ladugård, men nu är den hittad och det är bevisat att Fangio är tidigare ägare av bilen. Trots sitt bedagade skick har bilen en dekadent skönhet.

Maserati 3500 GT är en av det italienska sportvagnsmärkets mest beundrade modeller. Bilen lanserades 1957 och ansågs på den tiden vara en skarp konkurrent till Ferrari. Den hade en rak sexa på 3,5 liter och hela 220 hk med Weber-förgasare. 1960 fick modellen insprutning och 232 hk. Totalt byggdes det 2226 exemplar av modellen.

Fakta – proveniens

Proveniens är ett begrepp inom exempelvis konstvetenskap, musikvetenskap och musei- och arkivverksamhet som innefattar uppgifter om ett värdefullt objekts ursprung samt ägar- och annan historia. Begreppet proveniens kan även användas inom andra områden för beskrivning av härkomsten av något, till exempel inom biologin.

Källa: Wikipedia

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com