Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

High Chaparral-jeepen får alla att vända sig om

Big Bengt blev förtjust i bilen – nu kan den bli din

Den stod på High Chaparrals bilmuseum i många år. Nu finns den här udda Jeepen på Blocket och väntar på en ny ägare.
– På Filippinerna är bilen en vanlig syn, men här i Sverige finns det inte många, säger John Dubrzinsky i Hässleholm.

En skrikande, glansig kaross och en tydlig likhet med den amerikanska arméjeepen M38. Det här är bilen som har en spännande – och populär historia – på andra sidan jordklotet. Det började efter Koreakriget när den amerikanska arméjeepen började säljas som privatfordon till filippinska köpare, och i folkmun kom bilen att kallas ”Owner-Type” Jeep. Men det fuktiga klimatet och salta havsvattnet fick i princip alla bilar att rosta sönder. På 70-talet kom en man – Tomas Araga – på en lysande idé och ersatte de flesta rostkänsliga delar med rostfritt material. Resten är bilhistoria, för olika fantasifulla exemplar av ”Owner-Type” Jeeps är en vanlig syn på Filippinerna än idag.
”Big Bengt” Erlandsson, grundaren av turistattraktionen High Chaparral, blev så förtjust i den filippinska jeepen att han köpte ett exemplar och ställde ut på sitt bilmuséum. Det är bilen som nu säljs på Blocket.
– Jag har haft den i några år, berättar John Dubrzinsky från Hässleholm. Jag vet att bilen kom från Filippinerna för 19 år sen, men han som köpte den först dog och papperen försvann sen.
– Den som vill köpa bilen kan registrera den som en amatörbygge – eller hitta papper från en Jeep eller något annat.

Många tycker att bilen är väldigt speciell att köra (med en drivlina från Toyota) och någon har beskrivit känslan så här: ”Om du lär dig köra en ”Owner-Type” Jeep så kan du garanterat köra vilket fordon som helst.”
John Dubrzinsky skrattar åt beskrivningen, men tycker själv inte att bilen är svår att köra:
– Äh, det är inte så svårt. Man får vrida lite på ratten bara… På Filippinerna kör ju alla en sån bil och där fraktar man allt…från grisar och höns till takplattor och järnrör.
– Bilen går lätt 140-150 km/h och fem personer får plats. Den startar direkt, hela rasket är i ordning förutom en kopplingscylinder som är dålig.

Vad bör en köpare tänka på?
– Att alla kommer att vända sig om på gatan när man kör. Det finns inte någon som INTE glor…folk i Sverige har ju inte sett något liknande.
– Och så är den här bilen en levande reklampelare, den går att använda på bröllop eller studentfest, säger John Dubrzinsky.

Se Blocket-annonsen här

Fakta High Chaparral

1966 slog Bengt Erlandsson upp portarna till sitt High Chaparral.
Både ”Big Bengt” och hans fru Hillevi avled under 2016 – 50 år efter premiären av High Chaparral.
Numera drivs parken av Bengts barnbarn, bröderna Emil och Philip Erlandsson.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com