Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Hetare än spabad - nu kommer SaunAudi

Bastuälskare byggde om en Audi 100 Avant till en rullande bastu

Här är sommarens hetaste Audi-modell. SaunAudi en rullande bastu skapad av estniska bastuentusiaster. Bilen kommer komplett med bastuaggregat, trälavar och termometer i stället för hastighetsmätare.

Estländarna är ett lika bastutokigt folk som finländarna och Unesco har listat den estniska rökbastun som ett världsarv. Så vad passar bättre än att Willem Maesalu, 29, tillsammans med sitt kompisgäng skapad den nya Audi-modellen SaunAudi är en rullande bastu skapad av en gammal Audi 100 Avant. Willem fick idén för några år sedan när han upptäckte hur dyrt det var att hyra en bastu till sin födelsedagsfest, enligt Reuters.

Han köpte en gammal Audi 100 Avant från 1980-talet, målade den gul och under två veckor byggde han om den tillsammans med sina kamrater. Hela bastun kostade drygt 2000 kronor.

Resultatet har blivit en rullande bastu som är omskriven i hela världen. Bilen kommer med alla de traditionella attributen som en bastu ska ha. SaunAudi har träpaneler, termometer, fuktmätare och vedeldat aggregat som standardutrustning.

Led-lampor, stereo med fyra högtalare och USB-uttag får nog sägas vara extrautrustning.

Där passagerarutrymmet brukar sitta är bastukaminen placerat. När bastun ska användas måste man sätta dit en skorsten på bilens motorhuyv.

Ett litet minus finns med den mobila bastun, temperaturen är begränsad till 60 grader, annars kan Audins rutor spricka.

– Det svåraste var att räkna ut var aggregaten skulle sitta och ett sätt att undvika att rutorrna blir för varma och spricker, säger Willem, som till vardags jobbar med sprinklersystem.

Ratten på bilen är intakt och det går utmärkt att fortfarande köra Audin. Men säten och bälten är borttagna så ägaren föredrar att bogsera den bakom en annan Audi när han åker till olika estniska bastufestivaler.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com