Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Haynes-manualens fader död

Bilböckerna har sålt i 75 miljoner exemplar

Skaparen av de legendariska reparationsmanualerna Haynes är död. John Haynes är en av tidernas mest lästa författare – han blev 80 år. Över 3000 olika utgåvor i 75 miljoner exemplar har sålts.

John Haynes har hjälpt över 200 miljoner bilister i hela världen att komma tillrätta med sina krånglande bilar. Den första boken, en manual för Austin Healey Sprint, gavs ut redan 1966. Den sista har inte kommit ut ännu, men det finns utgåvor i olika upplagor att välja på.

En kollega i RAF hade köpt en Austin Healey Sprint i risigt skick och bad John om hjälp, det var början på världssuccén. När John Haynes började läsa verkstadsmanualer insåg han att de var för krångliga för en vanlig människa. Det enkla konceptet med bilder och steg för steg-guider i Haynes Manual blev en omedelbar succé.

Förutom en mekaniker av rang kommer han bli ihågkommen som en fin människa.

– John var snäll, generös, kärleksfull och en tillgiven make, bror, pappa, farfar, morfar som kommer bli oändligt saknad.

Att vara generös var inga problem för John Haynes. Böckerna sålde så bra att företaget introducerades på Londonbörsen 1979. En del av inkomsterna använde Haynes för att bygga upp en exklusiv bilsamling som snart växte till ett helt bilmuseum. Bland annat har museet Lamborghinis, Ferraris, Bentley 4,5 litres från 1930, en Jaguar E-type och en Jaguar XJ220.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com