Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Har svenskarna blivit Golf-tokiga?

Listor: Så populära är bilmodeller i olika åldrar

Volkswagen Golf är Sveriges populäraste nya privatbil i nästan alla åldrar. Även kvinnor tycks älska Golfen.
– Vi är väldigt glada att vara nummer ett när svensken själv får välja. Vi har arbetat aktivt för att hamna på radarn för kvinnor, säger Marcus Thomasfolk, informationschef för Volkswagen till BytBil.

Bonus-Malus-systemet har skakat om den svenska bilmarknaden rejält. Dels har försäljningen gått ner kraftigt efter 1 juli i år, dels har säljtopplistorna ändrats om.
En tydlig effekt är att Volvo inte längre är den populäraste bilen bland privata köpare. BytBil har utifrån Bil Swedens statistik kartlagt vilka modeller som är populärast i olika åldersgrupper och kön bland privatpersoner som köper bil.

Och det visar sig att Volvo inte längre är populärast i någon åldersgrupp.
I stället är det Volkswagens modeller Golf, Tiguan och Polo som är populärast bland alla åldersgrupper och kön. Allra populärast är Volkswagen Golf som också är Sveriges mest sålda bilmodell efter 1 juli fram till 30 november.
–  Vi är väldigt glada över att vara nummer ett när svensken själv får välja. Vi ser resultatet som ett bevis på att vi har produkter som går hem hos kunderna på den svenska marknaden. Vad som händer i framtiden återstår att se, men klart är att vi under kommande år kommer att lansera flera spännande bilnyheter som vi hoppas ska attrahera många nya kunder, säger Volkswagens informationschef Marcus Thomasfolk.

Marcus Thomasfolk tror att anledningen till populariteten är att Volkswagen är känt för bra produkter med starka andrahandsvärden och det lockar privatköparna. Samtidigt har märkets erbjudanden gällande privatleasing blivit attraktiva. Märket har också satsat aktivt för att nå fler kvinnor, en lite mer svårflörtad grupp när det gäller nybilsköp.
– Vi är ett brett varumärke som tilltalar många grupper av köpare och där är kvinnor en viktig del. Vi ser att andelen kvinnliga bilköpare ökar generellt och vi har arbetat aktivt i vår kommunikation för att hamna på radarn även för den gruppen.

Volvo verkar förstås vara medvetna om utvecklingen att de har tappat i försäljning till privatpersoner, och under våren 2019 kommer märket att presentera nya Volvo V40, en oerhört viktig modell för att nå privatköpare. Den gamla bilen har sju år på nacken och ratas av kräsna bilköpare.
– Privatbilsmarknaden är mycket viktig för oss. Vi arbetar hela tiden för att kunna ha bra och attraktiva erbjudanden för våra privatkunder på flertalet av våra modeller.  Detta arbete fortsätter vi med framåt. Vi ska självklart vara ett valbart och lockande alternativ för privatkunderna. Och vi har  i dag ett varumärke som vilar på trygga grunder med bilmodeller som alla har lanserats de senaste åren, säger presschef Annika Bjerstaf till BytBil.

Volvo menar att listorna kanske inte helt och hållet ger en rättvisande bild när de bara visar om en man eller kvinna står som registrerad ägare, ofta är det hela familjen som tar beslut om de ska köpa en Volvo.
– Vi vet att Volvo är ett attraktivt bilmärke också för kvinnor. Nyligen röstades Volvo XC40 fram till Årets Bil av Women´s World Car of the Year. Volvo är också en familjebil, där bilen valts gemensamt av familjen, oavsett vem som står som ägare. Det är så klart inte roligt att gå neråt på en lista, men tittar man på listan för 2018 så är det uteslutande små bilar. Det har inte vi. Vi har mellanklassbilar och stora bilar, säger Bjerstaf.
Vissa förvånas kanske att Fiat Ducato säljer så bra till en äldre målgrupp. Sanningen bakom statistiken är att det är husbilar som byggts på Ducato-chassin som syns i statistiken.

Här är bilarna som säljer bäst i olika grupper

Kvinnor, alla åldrar
VW GOLF
VW POLO
TOYOTA YARIS
RENAULT CLIO
SKODA FABIA

Män, alla åldrar
VW GOLF
VW TIGUAN
VOLVO XC60
FIAT DUCATO
VOLVO S/V90N

18 – 25 år
VW GOLF
VW POLO
VOLVO V40
AUDI A3
SKODA FABIA

26-35 år
VW GOLF
VW TIGUAN
VW PASSAT
KIA CEE D
VW POLO

36-50 år
VW GOLF
VW TIGUAN
NISSAN QASHQAI
VW PASSAT
VOLVO XC60

51-60 år
VW GOLF
FIAT DUCATO
VOLVO XC60
VW TIGUAN
VW POLO

61-70 år
FIAT DUCATO
VOLVO XC60
VW GOLF
VW TIGUAN
VOLVO XC40

70- år
VW GOLF
FIAT DUCATO
VOLVO XC60
TOYOTA YARIS
TOYOTA AURIS

Kuriosa från statistiken

Två kvinnor över 70 år har köpt Porsche 911 i år.
Starkaste köpargruppen för Volvo XC40 och XC60 är män över 61 år.
Audi Q2 är en modell som vänder sig mot ”unga urbana”, men den säljer bäst hos äldre.
De flesta Ferrari såldes till personer över 50 år.
Bland jämtländska män över 70 år är Subaru XV den mest sålda bilen.
Mazda CX-3 är populäraste bilen hos unga kvinnor i Norrbotten.

Källa: BytBil via Bil Sweden

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com