Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här ska robotar parkera bilarna

Besökare på Gatwicks flygplats får snart unik service

Gatwicks flygplats i London kommer snart att låta robotar ta hand om bilarna på långtidsparkeringen.
Man lämnar sin bil i ett speciellt område – sen kommer roboten ”Stan” och drar iväg den till en numrerad parkeringsplats.

Som ett försök i tre månader kommer den stora Londonflygplatsen Gatwick att låta robotar sköta parkeringen av flygresenärers bilar vid den södra terminalen.
– Vi kallar tjänsten för ”droppa din bil” därför att folk bara kan lämna sin bil vid parkeringens entré och direkt gå till sitt väntande flyg, säger Stéphane Evanno, en av grundarna på det franska bolaget Stanley Robotics.

Asfalt ska jämnas ut och både parkeringsrutor och lyktstolpar ska bort så att robotarna kan rulla säkert. Sen ska försöket vara igång i augusti i år.
Bilarnas storlek och form scannas av roboten så att den kan styra iväg utan missöden.
Och robotarnas fördel är att de kan parkera bilarna mycket tätare än vad människor klarar och Gatwick räknar med att spara 30 procent parkeringsyta.
Flygresenärer behöver inte vara rädda att roboten ”tappar bort” bilen: varje resa loggas och matchas med resenärernas flightnummer.

Några biltrafikanter på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris har redan provat tjänsten. Där testades robotarna i fem månader – med lysande resultat.

– Folk trodde först inte att det var sant, säger Stéphane Evanno. En robot som hämtade deras bil. Men nu är vi redo att ta nästa steg i utvecklingen.

Stanley Robotics nämner inget om när Arlandas långtidsparkering ska få robotar.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com