Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är världens svartaste bil

Vantablack – färgen som används i rymdprojekt

Nej, det är inget fel på bilden eller dina ögon. Du ser en unik bilfärg.
Den nya modellen av BMW X6 har nämligen lackerats med den svartaste färg som går att skapa.

BMW X6 har kallats för ”Besten” på grund av sin sin storlek och djärva design. Men nu har biltillverkaren målat ett exemplar med en väldigt speciell teknik – från början skapad för rymdresor – och kommer att visa upp resultatet på Frankfurtsalongen om någon vecka. Men du kan se bilderna redan nu på den svartaste färgen som går att skapa.

Färgen heter Vantablack och  är utvecklad av brittiska Surrey NanoSystems och består av miljontals små kolfiberrör.
Rörens diameter är 3 500 gånger mindre än ett hårstrå och en kvadratcentimeter av Vantablack innehåller cirka en miljard kolfiberrör.
Färgen skapar en märklig effekt och tar i princip bort den tredimensionella känslan från suvens design. Det är nästan som att titta på ett svart hål.
Apropå svarta hål: Vantablack skapades faktiskt som ett rymdprojekt från början – så att rymdsatelliter kunde blockera solljuset och ge kameror en bättre bild av stjärnor och galaxer.

Kommer vi att få se en BMW X6 i Vantablack åka runt på svenska vägar? Nja, än så länge har BMW inga planer på att erbjuda det till sina kunder. Men designern bakom X6:an, Hussein Al Attar, säger ändå Vantablack skulle kunna bli en väljbar färg i framtiden.
– BMW X6-köpare tillhör de mest extroverta och frigjorda kunderna. Om det är någon som skulle vilja ha sin bil i Vantablack, så är det en BMW X6-köpare, säger han.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com