Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är säkerhetsutrustningen i bilen som flest stänger av

All utrustning är inte uppskattad hos bilförarna

Större
Stäng
  • Adaptiv farthållare bidrar mest till en positiv körupplevelse. Foto: Levinson & Stefani
    Adaptiv farthållare bidrar mest till en positiv körupplevelse. Foto: Levinson & Stefani
  • Adaptiv farthållare bidrar mest till en positiv körupplevelse. Foto: Levinson & Stefani

Säkerhetsutrustning i bilar är ett steg i att göra personbilarna säkrare och minska risken för olyckor i trafiken. Men all utrustning är inte lika uppskattad hos förarna.

De personbilar som vi kör idag är alltmer avancerade eftersom de är utrustade med olika tekniska system som gör att risken för säkerhet för olyckor i trafiken minskar.

Nu har försäkringsbolaget Folksam genomfört en undersökning där körupplevelserna hos de sex vanligaste förarassistanssystemen som finns hos 1 822 svenska bilförare. I takt med att systemen blir mera avancerade så behövs interaktion med föraren, vilken uppskattas av många, men inte alla.

Resultaten visar att dödavinkelvarnare samt adaptiv farthållare bidrar mest till en positiv körupplevelse, medan filhållningssystem som styr och varnar, inte är lika populära.

Hela 72 procent av förarna som ingick i undersökningen, uppger att de aktivt har stängt av förarstödsystem någon gång eller oftare eftersom de bidrar negativt till körupplevelsen. Samtidigt är det nästan hälften som uppger att de har stängt av filhållningssystem som varnar när bilen kommer för nära en körfältslinje, eftersom det bidrar till en negativ körupplevelse. Ungefär en fjärdedel säger att de inte använder filbytesvarnare som varnar, eller system som styr bilen, trots att de har tillgång till dessa.

– För att få förare att inte aktivt stänga av systemen så behöver körupplevelsen som systemen bidrar till bli bättre. Här spelar biltillverkarna, väghållare och de som utvecklar förarstödssystemen en viktig roll för att de ska uppnå sin fulla säkerhetspotential. För att ta nästa steg i att minska och mildra trafikolyckor så är den här tekniken rätt väg framåt, säger Maria Klingegård, Trafikforskare på Folksam.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com