Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är de sämsta vägarna i Sverige

Variationen mellan norr och söder är stor

Större
Stäng
  • Kvaliteten på sveriges vägar varierar stort.
    Kvaliteten på sveriges vägar varierar stort.
  • Kvaliteten på sveriges vägar varierar stort.

Ytojämnhet är ett stort problem för vägarna i Sverige. Nu har en ny undersökning visat att finns stora skillnader på vägkvaliteten i vårt avlånga land, men även var de sämsta vägarna finns.

Det finns många mil av vägar i vårt avlånga land och de har varierande kvalitet. Nu har Riksförbundet M Sveriges vägombud kört över 20 000 mil och undersökt hur ojämna de olika körsträckorna är.

Det visar sig att det finns en stor skillnad i vägkvaliteten i Sverige. Enligt organisationen finns det ett starkt samband mellan ytojämnhet på sträckorna och en försämrad trafiksäkerhet.

– Ett ojämnt underlag innebär sämre kontakt mellan väg och däck vilket resulterar i ett försämrat grepp. Olyckskvoten ökar i takt med ökande ytojämnhet. Inte minst ökar risken för singelolyckor kraftigt på ojämna vägar, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig i trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Stor skillnad mellan norr och söder

Deras undersökning visar att kvaliteten är relativt hög på Sveriges Europavägar, där enbart korta vägavsnitt inte håller en hög kvalitet. Där är det främst E18, E4 och E6 som sticker ut. På riksvägarna är det flera vägar med längre vägavsnitt som har sämre kvalitet, medan det är många länsvägar som har betydligt lägre kvalitet.

Dessutom finns det en stor skillnad på vägkvaliteteten mellan norr och söder, med betydligt sämre vägar i skogs- och glesbygdslänen. Sämst är vägarna i Norrbottens och Vätserbottens län. De bästa finns i stället i Kronobergs och Jönköpings län.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com