Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Godsil Manhattan V16 går på gas

Ska väcka liv i en insomnad industri.

Den amerikanska lyxbilsindustrin dog med depressionen. Nu vill en entreprenör väcka liv i den igen.

Innan depressionen lät trettiotalet sjunka ner i misär var USA ett lyxbilsland. Märken som Packard och Pierce-Arrow, Stutz och Duesenberg frodades i det glada tjugotalet och dåtidens berömdheter åkte helst av allt bakom en enorm kylarprydnad.

Men börskrasch, torka och arbetslöshet sände världsekonomin på soptippen. Tyskland kanske drabbades hårdast av alla och vi vet ju hur det gick. Inte heller Amerika klarade sig särskilt väl, särskilt inte lyxbilsindustrin där företagen antingen gick under eller svaldes av de stora industrikonglomeraten.

Nu har en amerikansk entreprenör väckt liv i lyxbilsdrömmen igen. Jason Godsil har en bakgrund inom tuningbranschen och har bestämt sig för att ta sina affärer ett steg framåt. Därför har han startat Godsil Motorcars som har tagit fram en stor tvådörrarscoupé, något mindre än en Rolls-Royce Phantom Coupé.

Sade du Godzilla? Nähä.

Men vad som verkligen får Godsil Manhattan V16 att stå ut från den stora massan är motorn. Under den långa huven ruvar en 13 liter stor V16-motor och den drivs av naturgas. Effekten? Runt 1.000 hästkrafter.

Förresten, sade du naturgas? Ja, enligt Godsil Motorcars är det i alla fall mer miljövänligt än bensin och tillgången på naturgas är närmast oändlig i USA. Ofta eldas gasen upp vid källan när den mer åtråvärda oljan ska pumpas upp ur jorden.

Nu letar man efter investerare för att kunna gjuta liv i projektet. Med friska medel i kassan skulle man kunna ha en prototyp redo inom ett år och de första produktionsbilarna skulle kunna rulla ut på vägarna innan decenniet är slut.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com