Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

General Pattons krigsfordon säljs: "En fantastisk historia"

Bild-special: Här är pansargeneralens specialbyggda Dodge WC-57

Tre stjärnor, ett maskingevär och en fantastisk historia. Här är general George S. Pattons specialutrustade Dodge WC-57 kommandofordon. Nu säljs det snart på auktion i USA.
– Om det här fordonet kunde prata så skulle den ha många intressanta stories att berätta, säger John Kruse på WorldWideAuctioneers.

Han har röstats fram som USA:s främste general genom tiderna. George S. Patton var pansargeneralen som i högsta grad bidrog till att besegra Adolf Hitlers Nazi-Tyskland.
Patton beskrivs ofta som en galen cowboy-general som svor i varje mening och öste ur sig bevingade uttryck.

När han höll tal på en fotbollsstadion fylld med 92 000 soldater ur USA:s 3:e armé – som han ledde ut i strid mot tyskarna i Frankrike – var jublet öronbedövande:
”Vi har den bästa maten, de bästa vapnen och den bästa stridsmoralen. Herregud, jag tycker plötsligt synd om de skitstövlar som ska möta oss”.
”Syftet med krig är inte att du ska dö för ditt land, utan att låta den andre fan offra livet för sitt”.
”När du sitter med barnbarnet i knät om 30 år slipper du säga att du bara skyfflade dynga i Louisiana under andra världskriget.”

De meningarna var bara ett litet axplock ur Pattons inspirerande tal till sina soldater. Men bakom sitt skrytsamma yttre och de bevingade orden var Patton en genial taktiker som till och med Hitler var rädd för.

När han drog ut i fält behövde han ett fordon som hans armé kunde se. Därför valde Patton det här – en Dodge WC-57 kommandofordon, som specialbyggdes 1944 i England enligt generalens egna önskemål: extra pansarplåt fram och bak, ett maskingevär att användas mot Luftwaffe, extra sirener och så tydliga skyltar med tre stjärnor så att hans soldater kunde se vem som var ute i fronten.
Dessutom byggdes en ramp i mitten så att Patton kunde stå upp i fordonet och hålla fler inspirerande tal.

Den 11-14 juni går fordonet under klubban på Americana Festival i Auburn, Indiana. Det är ännu ej känt vad utropspriset är, men det kommer garanterat att attrahera motiverade samlare som inser Patton-bilens historiska värde.

”Jag är inte intresserad av att få en massa rapporter om att vi håller våra positioner. Låt tyskarna göra det; vi ska framåt. Vi är inte intresserade av att hålla någonting överhuvudtaget”, inpräntade general Patton i sina officerare.
Och Pattons taktik fungerade. På fjorton dagar besegrade 3:e armén tyskarna i Bretagne och stötte fram hela 250 km till Chartres, som ligger ca åtta mil från Paris.
Patton såg det som sitt personliga triumftåg och skickade några dagar senare ett telegram till britternas fältmarsalk lord Montgomery:
”Har pissat i Seine.”

I slutet av november 1945 besökte Patton Sverige, där han bl a träffade det svenska femkampslaget från OS 1912, troligen på Stallmästargården i Stockholm. Under festen togs pistoler fram och en ”omskjutning” av OS-kampen gjordes. Patton fick tillfälle att avsevärt förbättra sitt resultat och tog med sig den nya måltavlan som minne av den glada kvällen.

Bara en månad efter Sverigebesöket omkom han i en bilolycka i trakten av Heidelberg i Tyskland. Patton ligger idag begravd på en amerikansk krigskyrkogård i Luxemburg.
Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com