Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första körningen: Hyundai i10 är liten men har stor kapacitet

Den är liten, men den är mycket mer än bara en enkel transportbil. Med en ny facelift har Hyundai i10 fått nya utrustningsalternativ – men tyvärr har priserna ökat.

TEXT OCH FOTO Morten Bek

Under våren har vi haft tre av marknadens minsta bilar på stortest. Hyundai i10, Kia Picanto och Toyota Aygo X. Tre småbilar som tillhör en utdöende variant.

Nu har Hyundai gjort sin minsta ännu mer raffinerad och ännu bättre. Men de har också gjort den dyrare. Den faceliftade Hyundai i10, som jag kör för första gången, kostar från 169 900 kr och du kan privatleasinga den från 2 895 kr/månaden.

“If it aint broke, don’t fix it”

Med en längd på bara 367 cm är femdörrars bilen bättre än de andra mindre bilarna på marknaden på viktiga sätt. Den är rymligare än de andra. Den har mycket mer säkerhetsutrustning än Volkswagen Up, och till skillnad från Toyota Aygo kan i10:s motor dra bilen någorlunda bra. Den levereras också med en 5-årig, obegränsad kilometer, fabriksgaranti.

Det fanns inte mycket att fixa. Hyundai har inte ens frestats att visa upp nya designidéer, så i10 facelift är nästan som ett kurragömmalek: LED-körljusen består av fyra avlånga dioder på varje sida, där de tidigare var en enda rund.

Grillen har ett nytt rutmönster, och det är en fin detalj att mönstret är detsamma som LED-körljusen. Hyundai-logotypen på motorhuven och bakluckan är nu platt och matt, precis som på Ioniq 6, men så vitt jag kan se har inget annat ändrats på bilens finish.

Stora utrustningsalternativ i en liten bil

Trådlös Apple CarPlay/Android Auto, rattvärme och ett 8-tums infotainmentsystem med pekskärm är välbekant för de som kör i10. Nytt är de elektriskt infällbara backspeglarna, trådlös laddning av smartphones, 4,2″ digital instrumentering och stämningsbelysning . Förbättringar av det automatiska nödbromssystemet och påminnelsesystemet för barn eller djur i baksätet är också nya funktioner.

LED-strålkastare är den enda riktiga bristen, så vitt jag kan se, och det är synd att sätesvärme bara ingår i den dyraste varianten, Advanced, på 179 900 kronor. Å andra sidan är det trevligt att en hel del extrautrustning kan köpas till både mellanklassen Essential, som jag kör, och Advanced, och att allt inte är i paket.

Den lilla färgskärmen för den digitala instrumenteringen flankeras av varvräknaren och hastighetsmätaren, som visas med siffror som på en Seiko digitalklocka. Den är fräsch och fungerar bra genom att ge tydlig information. Sätena och sittpositionen är fortfarande så bra att detta skulle kunna vara en bil i den här klassen.

I en Up eller Aygo blir det väldigt, väldigt trångt i baksätet om någon behöver mer utrymme för att köra bilen. I i10 kan fyra vuxna hitta mer utrymme än i Mazda 2, och om personen bakom ratten är lång kommer det fortfarande att finnas gott om utrymme på passagerarsidan och i baksätet bakom den främre passageraren.

Körbarheten är fortfarande en stark sida

Om det låter som om världen rusar förbi när i10 går på högvarv, så är verkligheten en annan. Den koreanska bilen väger 999 kilo (plus en bit motorjournalist som inte är redo att prata om sin vikt), och i10 överraskar mig med att kunna göra mer än att bara hålla jämna steg med trafiken.

Växelväljaren har en lätt, exakt och tydlig känsla för mekanik – mycket bättre än i Aygo X. Den trecylindriga motorn vibrerar lätt och varvar fint, även om testbilen bara hade rullat 20 kilometer innan jag hämtade den.

Styrningen är lite lös i låga hastigheter, men den är helt rak på vägen och på motorvägen, där i10 är bekväm och avslappnad, om än med en hel del kabinljud, vid 130 km/h.

Kom ihåg att den håller sitt värde

Den lilla Hyundai i10 var redan bäst i sin klass. Det är en liten klass med få bilar, men det är ändå en prestation. Det mesta är sig likt, men det finns flera välkomna utrustningsalternativ om man är beredd att lägga lite extra pengar.

Om jag skulle köpa en ny mindre bil just nu skulle jag välja i10. Trots högre priser och det faktum att uppvärmda säten och luftkonditionering kräver att du går direkt till Advanced-versionen. Den faceliftade i10 är väl värd pengarna och som det definitivt är värt att komma ihåg, småbilar behåller verkligen mycket av sitt värde även när de är 3-6 år gamla.

Priser:

i10 Essential: från 169 900 kr. Privatleasing från 2 895 kr/mån.

i10 Advanced: från 179 900 kr. Privatleasing från 3 060 kr/mån.

i10 N Line: från 199 900 kr. Privatleasing från 3 462 kr/mån.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com