Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Fords nya polisbil är hybriddriven

Första hybridbil som godkänts för biljakt.

Ford Police Responder Hybrid Sedan ska kunna jaga skurkar utan att polarisarna smälter. Hybriddriften sänker förbrukningen radikalt.

I mer än trettio år var den amerikanska polisens främsta transportmedel Ford Crown Victoria. Den sista riktiga amerikanaren, rambyggd med V8 och stel bakaxel, såldes inte ens till privatpersoner under de sista åren och gick till slut ur tiden 2011.

Ersättaren, Ford Police Interceptor Sedan, baserades i stället på den framhjulsdrivna Ford Taurus, en avlägsen släkting till den första generationen Volvo S80. Och visst var 3,7-literssexan i Interceptor snålare än den gurglande åttan i Crown Victoria. Men den vill ändå slicka i sig 13,1 l/100 km.

Ford Motor Company

– Törstig … ge mig någonting att dricka …

Så nu ger Ford sina poliskunder ett snålare alternativ. Ford Police Responder Hybrid Sedan har en fyrcylindrig tvålitersmotor som arbetar ihop med en elmotor som ska kunna hålla farten alldeles själv i hastigheter upp till knappa 100 km/h.

Bilen är baserad på Ford Fusion, som är den nordamerikanska motsvarigheten till Ford Mondeo, och har också lånat drivlinan från denna. Till polisvarianten har Ford omkalibrerat samspelet mellan bensin- och elmotorerna ”för att passa polisarbetets unika körcykler”.

Jämfört med Interceptor har Responder också mer än halverat förbrukningen. Ford anger att den ska dra 6,2 l/100 km vid blandad körning – någonting som kommer att ge utslag både i den amerikanska polisens budgetar och de totala koldioxidutsläppen.

Ändå ska den nya hybriden klara av allt som den gamla bilen gör. Den har till och med klassats som duglig för ”pursuit”, alltså jakt och förföljelse. Det är den ensam om som hybridbil att klara av och sannolikt ett köpargument som kommer att locka ett och annat sheriffkontor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com