Redaktionen tipsar

Ferraris nya satsning - på annat än bilar

Vd:n: 10 procent av pengarna ska komma från nya områden

Ferrari storsatsar för att bredda varumärket bortom bilar.
Bilmärket ska nu göra kläder tillsammans med Armani – och öppnar restaurang.
– 10 procent av intäkterna ska komma från kläder, lyxtjänster och underhållning, säger vd:n Louis Camilleri till AP. Men det kommer även en ny bilmodell – redan nästa vecka.

Ferrari korades i början av 2019 till världens starkaste varumärke, företag som Lego, Disney, Coca-Cola och McDonald’s fick alla se sig frånåkta av den stegrande hästen från Maranello. Nu är det dags att slå mynt av styrkan och lansera Ferrari hårdare på fler områden än bilar.

– Det här handlar inte bara om vinst. Det handlar om att förbättra vår varumärkesekonomi och varumärkets vitalitet och livlighet, säger vd:n Louis Camilleri som tidigare var chef för cigarettillverkaren Philip Morris.

Redan i dag finns det produkter för ungefär 8 miljarder kronor årligen som bär Ferraris logotyp. Men vd:n hoppas att den summan ska kunna flerdubblas.

Ett första samarbete som presentereades i samband med Ferraris kvartalsrapport i måndags är kläder tillsammans med Armani. Kläderna ska tillverkas i Italien, men exakt hur de kommer att se ut är inte känt, men dete spekuleras i att det handlar om sportmode.

När det gäller underhållning finns det redan nöjesparker med Formel1-tema och två museer. Nu talas det om att Ferrari ska släppa körsimulatorer där du ska kunna testköra Formel1-bilar och märkets sportbilar.

Lyxtjänsterna handlar bland annat om att starta en ny restaurang, tillsammans med den hyllade italienska kocken Massimo Botturi, belägen vid Ferrari-huvudkontoret i Maranello.

Ferraris kvartalsrapport som presenterades i måndags var redan innan de nya satsningarna urstark och togs emot med klang och jubel av marknaden. Stark försäljning av modellerna Portofino och 812 Superfast var en kraftigt bidragande orsak till högre vinst. Aktiekursen hoppade upp med 7,4 procent till nytt all time-high.

Bilar kommer alltjämt att vara kärnverksamheten och redan nästa vecka lovar Ferrari att komma med en ny modell.
– Vi anstränger oss för att se till att det kommer att bli en bil med äkta Ferrari-DNA, säger Camilleri.

Ferrari spår i år en vinst på cirka 14 miljarder kronor och en omsättning på ungefär 40 miljarder kronor. Ingen annan biltillverkare är i närheten av Ferraris enorma marginaler.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com