Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU skärper kraven på laddhybrider

WLTP har fått kritik för att den inte återspeglar verkliga utsläpp

Större
Stäng
  • Foto: Shutterstock
    Foto: Shutterstock
  • Foto: Shutterstock

Enligt uppgifter kommer EU ändra testmetoden WLTP efter kritik. Resultaten av utsläppmätningarna är mycket lägre än i verkligheten.

Laddhybrider är ett bra sätt att sänka koldioxidutsläppen på en bil, samtidigt som räckviddsångesten från en elbil inte är överhängande.

Men nu vill EU skärpa sina testmetoder på utsläppen på laddhybriderna (som kallas WLTP, Worldwide Light Vehicles Testing Procedure), rapporterar Reuters. De har talat med två anonyma källor. Testmetoden har tidigare fått kritik för att testresultaten påvisar att utsläppen är fyra gånger lägre än i verkligheten.

En följd av en ändrad testmetod, kan leda till att biltillverkarna måste sälja fler elbilar för att uppfylla EU:s utsläppsmål och på så sätt undvika böter.

Bland annat kommer bränsleförbrukningsmätaren (som är obligatoriskt att ha i nya bilar sedan 2011) tas med i det nya testet. Enligt publikationen kommer det på ett mer realistiskt sätt visa hur hybriderna förlitar sig på förbränningsmotorn jämfört med batteriet.

Anledningen till att man väljer att ändra testmetoden för WLTP, är att synen på hur miljövänliga laddhybrider egentligen är har ändrats. Tillsynsmyndigheter ska uppmuntra elektrifiering genom elbilar.

Den standardiserade testmetoden WLTP infördes för att påvisa hur mycket en bil släpper ut i verkliga förhållanden. Dock har testet fått kritik för att bilarna, speciellt hybridbilar, använder förbränningsmotorn cirka dubbelt så mycket som testresultaten visar.

Källorna uppgav att den reviderade testmetoden förväntas tas i bruk cirka 2025.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com