Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU-projekt resulterar i mikrobil

Ska rädda oss från kollektivtrafik, promenader och cykling.

Med PSA-gruppen i täten presenteras resultatet av projektet EU-LIVE. Det handlar om en väldigt behändig laddhybrid.

Den europeiska unionen, EU, driver ett forsknings- och innovationsprogram under namnet Horizon 2020, en enorm operation som omfattar närmare en biljon kronor på sju år. Ett av alla de projekt som finansierats av Horizon 2020 heter EU-LIVE och drivs av ett internationellt konsortium med den franska biltillverkaren PSA i spetsen.

Syftet med EU-LIVE är att ta fram en transportlösning som kan komplettera kollektivtrafik, promenader och cykling, ett L-kategorifordon som ska vara attraktivt för slutanvändarna utan att vara en alltför stor miljömässig belastning.

Om du undrar vad ett L-kategorifordon är så har FN:s ekonomiska kommission för Europa definierat L-kategorin som motorfordon med färre än fyra hjul (men inkluderar lätta fyrhjulingar) och det finns sju olika underkategorier beroende på motorstorlek och antal hjul.

Tagga ner på byråkratsnacket nu va.

Nåväl, nu har i alla fall resultatet av EU-LIVE presenterats och det handlar om en liten laddhybrid. Den namnlösa mojängen är väl vad man skulle kunna kalla för 1+1-sitsig, ungefär som en Renault Twizy. Stor är den inte, blott 2,4 meter lång och 85 centimeter på bredden, men den ska ändå toppa 130 kilometer per timme och upp till 70 går den enbart på el. I motorvägsfart stöttar en encylindrig skotermotor från Peugeot.

Kupén ska vara lika ombonad som i vilken bil som helst, med värme och väderskydd, säkerhetsbälten och krockkuddar. Dörrarna viker man bakåt, så att man ska kunna komma i och ur även i trånga utrymmen.

Jo, och så lutar bilen, eller vad man nu ska kalla den, inåt i kurvorna för att den inte ska välta omkull. Tyvärr vet vi inte om den kommer att sättas i produktion. Men vi hoppas, för nog verkar den trevligare än kollektivtrafik, promenader och cykling.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com