Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Efter fuskanklagelserna: Nikolas ordförande lämnar

Nikola-grundaren Trevor Milton har avgått frivilligt

Elfordonsföretaget Nikola har anklagats för grova bedrägerier och fusk.
Nu väljer grundaren Trevor Milton att lämna sin roll som ordförande.
En efterträdare med bakgrund hos General Motors är redan på plats.

Det har minst sagt stormat kring Nikola på senare tid.

För två veckor sedan publicerade blankarfirman Hindenburg Research en kritisk rapport om vätgas- och elfordonstillverkaren Nikola. De hävdade då att bolaget och dess styrelseordförande tillika grundare Trevor Milton gjort sig skyldiga till bedrägerier. Bland annat påstods det att de överdrivit den egna tekniska utvecklingen.

Som bevis för sina påståenden uppgav Hindenburg att det finns telefonsamtal, sms, mejl och fotografier som visar motsatsen till vad Milton påstått om sitt företag.

”Vi har aldrig sett denna grad av bedrägeri från ett publikt bolag, särskilt av denna storlek”, skrev Hindenburg  bland annat i sin rapport.

Ett pinsamt exempel som tas upp är ett påstått fusk bakom reklamvideon ”Nikola One in motion”. I filmen (videospelaren ovan) ses en 1 000 hästkrafter stark el-lastbil färdas i hög hastighet på en väg i öknen. Men i själva verket rullade den bara ned för en backe, vilket anställda vid Nikola också erkänt vid ett senare tillfälle.

Allt som allt hävdar Hindenburg Research att Trevor Milton genom lögner skapat ett bolag som i dag är värt nästan 20 miljarder dollar. Aktien har, av förklarliga skäl, dock sjunkit rejält senaste tid – närmare bestämt med 30 procent sedan rapporten publicerades.

Förra veckan uppgav också Wall Street Journal att USA:s justitiedepartement startat en utredning kring Nikola om att bolaget överdrivit sina tekniska framgångar.

Detta kan ha blivit spiken i kistan för Trevor Milton som nu på måndagen meddelar att han lämnar rollen som styrelseordförande, enligt ett pressmeddelande.

– Nikola är i mitt blod och kommer alltid vara det, och fokus borde ligga på företaget och dess världsförändrande uppdrag, inte mig, säger Milton bland annat i pressmeddelandet.

Styrelsen har accepterat hans avgång och en ersättare är redan på plats. Det är Stephen Girsky, tidigare vice ordförande för General Motors, med över 30 års erfarenhet i motorbranschen.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com