Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dolda skådespelet i avgasröret på din bil

Fantastiska filmen: Så fungerar din katalysator

Här är den fantastiska manicken du använder varje dag utan att tänka på det. Den tar bort nästan alla skadliga avgaser utom koldioxid från bensinmotorn.
Nu kan du kolla in i katalysatorn – ett mäktigt skådespel.

Alla bensinbilar som säljs i Sverige sedan 1989 är utrustade med katalytisk avgasrening. Även de flesta dieselbilar har numera katalysator.

Katalysatorn på en personbil har speciella insatser med skivor som belagts med olika ämnen, bland annat platina, som reagerar med avgaserna.1976 presenterade Volvo som första biltillverkare den moderna trevägskatalysatorn där lambdasonden används för att optimera avgasreningen. 1989 blev det lag att använda katalysator på bensinbilar i Sverige.

Trevägskatalysatorn tar bort stora delar av kolväten, kolmonoxid och kväveoxider genom en kemisk reaktion. Katalysatorn jobbar vid hela 600 grader. Dessvärre tar den inte bort koldioxiden som i dag är bilarnas stora gissel.

Nu har du chansen att se hur en katalysator på din bil fungerar och ser ut medan den jobbar och renar avgaserna. Youtube-kanalen Warped Perception har sågat upp en katalysator och satt den i ett glasskal och kan visa ett ganska otroligt skådespel.

Först händer inte så mycket, men när ”katten” blir varm börjar det hända desto mer. Ja, så håller den på varje dag under din bil och spottar eld och lågor och tar bort de farliga ämnena ur avgaserna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com