Redaktionen tipsar

Deras unika jobb - godkänna Audi-bilarnas lukt

Film: Möt näs-teamet: "Lukten från materialet får inte störa kunden"

De är högutbildade forskare, men med en aningen märklig uppgift. Deras jobb är nämligen att lukta på interiördelar i Audis kommande bilar.
Möt ”näs-teamet” som sniffar sig igenom hundratals detaljer.
– Lukten i en ny bil är oerhört viktig. Om en kund irriterar sig på en lukt är det svårare att känna sig nöjd med andra detaljer i bilen, säger Heiko Lussmann-Geiger, chef för lukt-teamet på Audi.

De har sniffat sig fram i många år och godkänt alla nya modeller sedan 80-talet. De sex personerna i Audis speciella luktavdelning, som idag leds av kemisten Heiko Lussmann-Geiger, har faktiskt funnits sedan 1985 och jobbar oförtrutet med en enda sak.
– Vi ser till att alla delar i interiören luktar behagligt och inte stör köparna, förklarar Heiko Lussmann-Geiger, som är utbildad kemist och sedan 20 år tillbaka jobbar med den speciella vetenskapen ”billukt”.
I filmen ovanför artikeln kan du se teamet samlat kring burkar som innehåller kommande prover av golvmattor, stolar, lister, takmaterial…ja, alla delar i en interiör.
– Det är ungefär 500 olika delar som vi analyserar och godkänner, förklarar han. Det händer då och då att underleverantörer har bytt material eller ändrat processen i tillverkningen. Då kan också lukterna förändras.
– När nya lukter blandas kan den mixen uppfattas som ”icke angenäm”. Då ber vi leverantörer att se över sitt material igen, säger Heiko Lussmann-Geiger.

Varje lukt graderas på en skala från ett (”luktfri”) till sex (”oacceptabel”) och endast material som glas, kermaik och metall rankas som luktfria eftersom de är huvudkomponenter. Men allt annat material måste passera teamets näsor och om något rankas som sämre än en fyra (”irriterande”) på skalan så hamnar det helt enkelt inte i en Audi-modell.

Tycker du att Audi överdriver luktens betydelse? Då vill Heiko Lussmann-Geiger övertyga dig:
– En kund måste känna sig nöjd med alla delar av sin nya bil och lukten är faktiskt grundfundamentet. Om en kund irriterar sig på en lukt är det svårare att känna sig nöjd med andra detaljer i bilen.

Audis gamla slogan ”Försprång genom teknik” kanske även bör vara ”Försprång genom lukt”. För lukt-teamet har varit med om en makalös resa sedan 80-talet. Från att ha varit en ordinär biltillverkare tog Audi steget upp i premiumklassen och började på allvar tävla med prestigemärkena Mercedes-Benz och BMW.
Sedan 2009, då 949 000 bilar levererades, har företaget i princip fördubblat försäljningen till nästan två miljoner bilar per år.

Här kan du köpa Audi

En milstolpe anses den revolutionerande Audi Quattrovara, en fyrhjulsdriven sportbil med stora framgångar i rally. Quattro kom att bli synonymt med Audi och framgångsrik fyrhjulsdrift, nya modeller följde.

Under 1990-talet har Audi fortsatt på den inslagna vägen med prestigebilar. 1988 blev Ferdinand Piëch ny chef för Audi efter att ha varit teknisk chef för bolaget sedan 1975. Piëch fortsatte driva på utvecklingen, bland annat genom lanseringen av Audi V8 som baserades på 100/200-modellen och var Audis första försök på en lyxbil i den största klassen.

Designchefen Walter da Silva förändrade Audis utseende i och med införandet av en dominerade grill i fronten, single-frame grille, på alla Audimodeller. Da Silva ligger bakom nya Audimodeller som A6, Q7, TT och R8.

Idag tillverkas Audi på 15 fabriker i världen –  och den senaste är i Curitiba i Brasilien som öppnade 2015.
Med 7,5 miljoner tillverkade exemplar är A4 Audis viktigaste storsäljare, så viktig att den tillverkas i fyra olika fabriker. Och A4 luktar gott – tack vare det speciella näs-teamet.

Här kan du köpa Audi

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com