Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Datorn körde snålare än Volvoanställda

Ny undersökning i Göteborg: Så mycket bränsle sparas

Självkörande bilar kör snålare än göteborgare. Det visar en ny studie som gjorts på uppdrag av Volvo Cars. Datorn sänkte förbrukningen med 5-7 procent jämfört med Volvoanställda som körde själva.

Säkerhet och bekvämlighet är inte det enda argumentet till att gå över till självkörande bilar. En ny svensk undersökning visar att bilar som körs med hjälp av autonom teknik också blir snålare och därmed mer miljövänliga.

En undersökning gjord av National Renewable Energy Laboratory på Volvos uppdrag har studerat 18500 bilresor som har gjorts runt Göteborg. Studien publicerades i tidskriften IEEE i juni.

Bilar som körs med adaptiv farthållning i stället för mänskliga förare minskar bränsleförbrukningen med 5-7 procent.

Forskare studerade Volvoanställda och deras familjer som bor nära företagets huvudkontor i Göteborg och jämförde bilarnas bränsleekonomi med adaptiv farthållare jämfört med dem som uteslutande körs av mänskliga förare.

Adaptiv farthållare är en av de viktigaste funktionerna i självkörande bilar. Den håller en jämn hastighet och saktar gradvis ner om en långsammare bil hamnar framför.

Genom att bilarna i framtiden kan kommunicera med varandra och jämna ut trafikflödet kommer resultatet ytterligare att förbättras.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com