Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför ökar antalet trafikböter rejält i Sverige

De senaste två månaderna har 69 procent fler fortkörare bötfällts

Större
Stäng
  • Polisen har nu börjat bötfälla fler svenskar för trafikbrott.
    Polisen har nu börjat bötfälla fler svenskar för trafikbrott.
  • Detta mycket tack vare en ny, digital tjänst.
    Detta mycket tack vare en ny, digital tjänst.
  • Polisen har nu börjat bötfälla fler svenskar för trafikbrott.
  • Detta mycket tack vare en ny, digital tjänst.
  • Polisen har nu börjat bötfälla fler svenskar för trafikbrott.
  • Detta mycket tack vare en ny, digital tjänst.

Tusentals fler svenskar bötfälls nu för trafikbrott som fortkörning och rattsurfning.
Enligt Erling Andersson, tillförordnad enhetschef på polisens Nationella operativa avdelningen, kan vi vänta oss en generell ökning av trafikböter, tack vare ett nytt digitalt verktyg.
– Man kan skriva fem böter på samma tid som det tidigare tog att skriva en, säger han.

Under 2020 har ett nytt digitalt verktyg kommit att användas av den svenska polisen. Med det slipper poliser i yttre tjänst skriva ut böter med papper och penna. Istället utfärdas digitala böter på plats genom en app i mobilen.

Region efter region har successivt börjat använda det nya verktyget och sist ut var Stockholm nu i maj månad. Erling Andersson, som är tillförordnad enhetschef på polisens Nationella operativa avdelningen, poängterar att verktyget betydligt underlättar arbetet för polisen.

– Tidigare fanns det en osäkerhet för många och man visste inte alltid om man var rätt ute vid ordningsbrott. Nu blippar man bara in uppgifterna i appen och sen är det klart. Det har verkligen blivit mycket enklare och det går samtidigt väldigt mycket snabbare. Man kan skriva fem böter på samma tid som det tidigare tog att skriva en, säger han till Bytbil.

Ökat med över 69 procent

Appen används till olika typer av ordningsböter och de allra flesta utfärdas för trafikbrott. Statistiken talar också sitt väldigt tydliga språk. Med intåget av det digitala verktyget har tusentals fler svenskar bötfällts för olika trafikbrott.

Från 1 januari till sista juni förra året utfärdades det totalt 46 918 böter för hastighetsöverträdelser i Sverige. Samma siffra i år är 66 005. Det är en ökning med över 40 procent.

Framför allt noteras en ökning de senaste månaderna, efter att det digitala systemet helt nått ut till alla polisregioner. Under maj och juni förra året bötfälldes 15 049 bilister för hastighetsöverträdelser. Under samma period i år bötfälldes 25 431 personer för samma brott, vilket är en ökning med 69 procent.

– Att antalet rapporter har ökat så här mycket har med vår nya digitala applikation att göra. Det är min spontana och ganska säkra analys av det, säger Erling Andersson.

Ökat rejält under juli

Liknande siffror hittas för mobilanvändning i trafiken, vilket det infördes ett förbud mot i februari för två år sedan. De första sex månaderna i fjol bötfälldes 4 971 svenskar för att ha ”rattsurfat”. Under samma period i år har 7 347 bötfällts, vilket är en ökning med 47 procent. Hälften av dessa böter har utfärdats just digitalt.

Ännu större skillnader ses nu under juli. Under hela juli månad förra året rapporterades 581 personer för att ha använt handhållen kommunikationsutrustning i bilen, alltså rattsurfat. Hittills under juli (till den 24 juli) har 738 personer rapporteras för samma brott. 88,5 procent av dessa har bötfällts med det digitala verktyget, det vill säga den nya appen.

Fler kommer bötfällas

Erling Andersson tror nu att ”risken” för svenska bilister att bötfällas för trafikbrott har ökat, och kommer att fortsätta öka, med det nya systemet.

– Ja, alltså såhär, det finns olika intressen hos poliser. Har man inte trafiken som sitt största intresse är man kanske inte insatt i vilken paragraf eller kod man ska vända och så vidare. Men detta gör det så himla enkelt. Man söker på brottet i mobilen och får hjälp av systemet. När man stoppar någon söker man på registreringsnumret på vägen fram och sen är man halvvägs klar när man är framme vid bilen.

– Många poliser i yttre tjänst är dessutom unga och det är naturligt för dem att hålla på med telefonen. Det är en ny generation som gör allting med den. Så allt blir naturligt och självklart. De missar inte en siffra.

Samtidigt gör tidsaspekten att fler poliser har möjlighet att ta sig tid för att utfärda böter för trafikbrott utan att det går ut över andra mer viktiga eller brådskande åtaganden.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com