Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Därför kommer Cybertruck förbjudas i Sverige och EU

Experten slår larm om Teslas nya pickup: Måste byggas om

Tesla Cybertruck kommer att förbjudas i Sverige och EU i sin nuvarande form.
Och om den godkänns måste föraren ha C-körkort.
– Ingenting deformeras vid en krock, i stället blir det enorma krafter på de åkande, säger Stefan Teller på tyska bilprovningen TÜV.

Tesla Cybeertruck är 2019 års mest uppmärksammade bilpresentationer och över 250 000 bilköpare runt om i världen har betalat 100 dollar för att reservera den stora pickupen. Bilen kommer att kosta från 39 000 dollar i sin billigaste version med tvåhjulsdrift. Men för europeiska köpare finns det en stor risk att de får vänta länge på bilen – om den alls kan godkännas.

Tyska bilprovningen slår nu larm i tidningen Autombilvoche att Cybertruck genom sin konstruktion i rostfri plåt bryter mot europeiska krocksäkerhetsregler.

– Ingenting kommer att deformeras i händelse av en krock, i stället blir det enorma krafter på de åkande. Airbags kommer inte att hjälpa heller. Cybertrucks kaross är ett stort hinder i säkerhetsarkitekturen, säger Stefan Teller på TÜV.

De flesta bilmodeller är konstruerade både för den amerikanska och europeiska marknaden, men faktum är att skillnaderna för att bli typgodkänd är stora. Därför kommer Cybertruck att få prlbem, enligt tidningen Automobilvoche.
– Tesla kommer att få problem med typgodkännandet, säger Stefan Teller, som är expert på typgodkännanden av bilar.

Trots att EU vill gynna elbilar och sänker utsläppsgräsen till 95 gram per km för fossilbilar, kommer det bli svårt att godkänna Tesla Cybertruck. Bilen måste sannolikt modifieras kraftigt för att kunna få ett EU-godkännande.
– Stötfångarna och huven får inte vara styva. De måste kunna absorbera energi för att skydda fotgängare.
Ett sätt att komma runt reglerna kan vara att erbjuda bilen som skottsäker, men det går knappast för en massproducerad bil.

Skulle bilen ändå bli godkänd i Europa kommer du inte att kunna köra den på ett vanligt körkort. Bilen väger över 3,5 ton och kommer att kräva C1-körkort för medeltung lastbil. Vill du dessutom dra tungt släp så krävs en komplettering till C1E-körkort.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com