Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Då kommer nya superdäcken att säljas

Michelins framsteg med nya tekniken – så fungerar luftfria däcken

Snart är det slut med punkteringar. Michelins uppfinning har utvecklats så mycket det senaste året att däcktillverkaren nu vågar lova när de luftfria däcken börjar säljas.
– Om max fyra år kommer däcken att säljas till konsumenterna, säger Michelin i ett uttalande.

De luftfria däcken har sedan ett år tillbaka fått ett namn, Uptis. Det står för Unique Puncture-proof Tire System och om du kan din engelska förstår du vad det innebär: däcken kan inte få punktering. Bilens tyngd bärs upp av fjädrande ekrar gjorda av kompositgummi och hartsomsluten glasfiber i stället för att trycksatt luft. Den fälgliknande konstruktionen i mitten är gjord av aluminium. Hjulets yttersta lager ser ut att vara en vanlig mönstrad gummiblandning.
Michelin har redan säkrat tekonologin med ett 50-tal patent och ligger därför långt före konkurrenterna i utvecklingen.
Ovanför artikeln kan du även se en video där en bil kör med däcken.

Det har pratats om – och testats – liknande typer av däck genom åren, men ingen har kommit så långt i utvecklingen som Michelin. Under hösten har en flotta av Chevrolet Bolt-bilar testkört däcken på riktiga vägar, och resultatet har tydligen varit så tillfredställande att Michelin nu uttalat sig om när däcken ska gå att köpa.
– Vi räknar med att däcken ska sitta på bilar om max fyra år, 2024, säger Cyrille Roget, teknisk direktör på Michelin.
– Tanken har hela tiden varit att utveckla däck som ska vara tillräckligt starka för att klara en bils tyngd, men tillräckligt lätta för att inte behöva pumpas med luft.
– Testerna visar nu att Uptis-däcken bär bilens tyngd på ovansidan, inte på undersidan, och det är nytt. Andra luftfria däck har ofta belastat vikten längst ner. Det är ineffektivt och har skapat extra värme på grund av kompression.

Uptis-hjulet ska byggas i samma storlek som konventionella däck och ha ett bultmönster som vanliga fälgar har.
En av fördelarna med den nya tekniken är att det behövs en mindre mängd råvaror och hjulet är lättare att återvinna. Michelin nämner inget om regummering men förmodligen finns möjlighet att lägga vulka dit en ny slitbana när den gamla slitits ut.
Det minskade underhållskravet skulle innebära stora fördelar för till exempel uthyrningsflottor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com