Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Byggdes med 3D-printer – nu rullar Lamborghinin

Se videon här på unika garageprojektet

Fysikern Sterling Backus och hans 11-årige son har lyckats med sitt unika garageprojekt. De använde en 3D-printer och gjorde en kopia av Lamborghini Aventador.
Nu har de filmat bilen på en försiktig provtur.
Kan du höra vilken motor som sitter i 3D-bygget?

Många drömmer om en Lamborghini, men en prislapp på fyra miljoner gör att vi får fortsätta drömma. Eller så kan man göra som Sterling och hans son Xander, som bor i Denver, USA.
Hemma i villagaraget började de skapa en replika av Lamborghini Aventador – med en enkel 3D-printer.
Projektet tog 16 månader och priset: cirka 200 000 kronor.
– Jag började leka fram prylar med en 3D-printer för sju år sen, berättar Sterling Backus, som är fysiker till yrket. Och med tiden har jag blivit bättre och vågat skapa större saker med printern.

Men varför en exakt kopia av en Lamborghini Aventador?
– Jo, det kanske verkar galet. Men jag och sonen spelade videospelet Forza Horizon 3 där vi körde en sån bil. Vi blev helt enkelt så förtjusta i den att vi ville ha en riktig bil att köra omkring i.
– Det har varit ett fantastiskt kul projekt för en pappa och son, och vi har försökt få andra att skapa en liknande bil med 3D-teknik. Men man måste ha uthållighet och en del pengar, det är trots allt inte jättebilligt att skapa alla bildelar. Och det är klart, vi har fått googla ganska mycket efter hur man bygger bilar i fabrik. Vi är ju nybörjare.

Som sagt, det kostade runt 200 000 kronor (exklusive motorn). Och de delar som inte gått att skapa i printern, som bland annat lysen, har han köpt på eBay.
Sterling Backus vill tillägga att designen har ”en del unika element” så att han undviker att bli stämd av Lamborghini.
– Och det var förstås viktigt att skapa en säker bil, så chassi och ramar är byggda i stål. Man kan ju inte vara tillräckligt försiktig när man bygger något med en 3D-printer.

Nu har Sterling Backus och hans son även plockat in en motor så att bilen kan börja rulla. Det är en högljudd 5,7-liters LS1 V8-motor från en 15 år gammal Corvette. Den har runt 340 hästkrafter och ett vridmoment på 495 Nm. Inte så illa, men en bit från Lamborghinis egen V12:a på 700 hästkrafter.
Det är inte känt vad Sterling fick betala för Corvette-motorn, men den morrrar ganska fint i videon.

Fakta 3D-print:

På ett mycket förenklat sätt kan man säga att en 3D-skrivare skapar ett objekt genom att lägga tunna lager av ett material ovanpå varandra, och på detta sätt byggs en tredimensionell form upp.
3D-utskriften sker på en plattform som kan höjas och sänkas under utskriftens gång. Beroende på hur stort föremål du vill skriva ut, och hur fina lagren i objektet ska vara, kan utskriftsprocessen ta allt från någon timme till flera dagar.
Materialen i en 3D-skrivare kallas ibland för filament, som beskriver en mycket fin fiberstruktur som fogas samman till ett tredimensionellt objekt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com